*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner er perfeksjonister

Foto: Crestock.com

Kjønnsforskjellene er tydelige både i arbeidslivet og på hjemmebane.

(SIDE2): I en ny amerikansk studie kommer det fram at det er mer sannsynlig at kvinner er perfeksjonistiske på jobb og hjemme enn menn.

Ifølge Marie Claire ble studien gjennomført på 288 voksne personer, og forskerne fant at en større andel kvinner følte seg utilstrekkelig fordi de ikke møter kravene de har satt til seg selv hjemme og på jobben.

Det ene på bekostning av det andre
Alle deltakerne jobbet 20 timer i uken eller mer og hadde familie å ta seg av. Kvinnene uttrykte blant annet at «Tiden jeg tilbringer med familien min går på bekostning av pliktene mine på jobben» og «når jeg kommer hjem fra jobb er jeg stort sett for sliten til å delta i familieaktiviteter».

Kjønnsforskjeller
På arbeidsplassen følte 38 prosent av kvinnene at de ikke møtte sine egne standarder sammenlignet med 24 prosent av mennene. Når det kom til hjemmet og familielivet følte 30 prosent av kvinnene at de var utilstrekkelige mot 17 prosent av mennene.

Overrasket over funn
Assisterende professor i psykologi og leder av studien, Dr. Jaqueline Mitchelson var overrasket over kjønnsforskjellene som kom fram i studien, og hun hadde ikke forventet å finne dem.

– Ingen tidligere forskning som deler perfeksjonisme i grupper har funnet forskjeller mellom kjønnene, så det var veldig overraskende. Jeg er ikke sikker på hva det kommer av og vi trenger mer forskning på området, sier hun ifølge magasinet.

– Kvinner har skyldfølelse
Professor og ekspert i organisasjonspsykologi og helse ved Lancaster Universitet Gary Cooper var imidlertid ikke like overrasket da han uttalte seg om funnene til BBC. Han sa at kvinner ofte lider av skyldfølelse når de føler at de må leve opp til høye standarder på to steder.

– De har hva vi kaller et dobbelt skift – først jobb og så hjemlige plikter mens menn bare hjelper til, uttaler han.

– Så føler de seg skyldig over å ikke gjøre det bra på jobben på grunn av hjemlige plikter, og vice versa, fortsetter han. Kvinner har en tendens til å jobbe 100 prosent.

Studien er publisert i psykologitidsskriftet Journal of Occupational and Organizational Psychology

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.