*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner får kanskje lov til å kjøre bil i hele verden

De senere år har det vært en rekke aksjoner og kampanjer mot kvinners kjøreforbud i Saudi-Arabia, hvor kvinner har satt seg bak rattet i protest mot myndighetene (se bildet). Dette har tidligere ført til motaksjoner, hvor det ble oppfordret til å bruke vold mot kvinner som kjører bil. Foto: Uncredited (Ap)

Kjøreforbudet for kvinner kan bli opphevet med visse unntak.

I 2014 finnes det fortsatt ett land i verden som nekter sine kvinner å kjøre bil. Saudi-Arabia.

Nå har imidlertid shurarådet, som er landets øverste rådgivende forsamling, kommet med en anbefaling til kong Abdullah av Saudi-Arabia om å oppheve totalforbudet.

Selv om anbefalingen skulle følges opp og vedtas av kongen, betyr det likevel ikke at en hvilken som helst kvinne kan sette seg bak rattet.

Forslaget fra shurarådet består nemlig av klare restriksjoner for kjørende kvinner. For det første vil forbudet fortsatt gjelde for kvinner under 30 år, opplyser en anonym kilde i shurarådet til nyhetsbyrået AP.

For det andre kreves det at kvinnene innhenter tillatelse av et mannlig familiemedlem. Dette kan være alt fra en far, bror eller ektemann til en sønn, avhengig av hvem som er familiens overhode.

Ikke tillatt med sminke
Deretter må den kjørende kvinnen forholde seg til oppsatte kjøretider. Ifølge forslaget, kan kvinner kun kjøre bil på dagtid fram til klokken 20.00. I tillegg må kvinnene ha konservativ påkledning og har ikke lov til å ha på seg sminke så lenge de sitter bak rattet.

Shurarådet har ingen formell makt, men består av 150 medlemmer som er utpekt av kongen.

Saudi-Arabia har ingen skriftlige lover som forbyr kvinner å kjøre bil, men kongedømmet praktiserer forbudet gjennom religiøse føringer som fatwaer og religiøse forordninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bildet viser en kvinnelig bilpassasjer. Som følge av kjøreforbudet til kvinner i Saudi-Arabia, må kvinnene enten fraktes rundt av et mannlig familiemedlem eller leie en sjåfør. Foto: Fayez Nureldine (Afp)

Norsk handel øker
Til tross for en total fraværende likestilling, samt horrible menneskerettighetsbrudd, handler Norge og Saudi-Arabia for nesten én milliard kroner i året.

Norges totale varehandel med Saudi-Arabia de siste tolv månedene utgjør 983 millioner kroner. I 2013 var det samme tallet på 860 millioner kroner, og i 2012 var den samlede varehandelen så lav som 545 millioner kroner, ifølge tall hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dette er bare en tredjedel av den totale handelen mellom Norge og Saudi-Arabia i 2008, da den utgjorde 1,38 milliarder kroner.

På hjemmesiden til den norske ambassaden i Riyadh har UD lagt ut to artikler som ser ut til å oppfordre til norsk investering i Saudi-Arabia: «Hvordan gjøre forretninger i Saudi-Arabia?» og «Muligheter fornorsk næringsliv i Saudi-Arabia».

Begge artiklene er skrevet og publisert denne høsten. Førstnevnte er en detaljert artikkel om hvordan norske foretak kan etablere seg i Saudi-Arabia, mens sistnevnte artikkel omhandler hvilke næringslivssektorer som kan være av interesse for det saudiarabiske kongedømmet.

Klassekampen skrev i helgen at Utenriksdepartementet (UD) nå jobber for å styrke det økonomiske samarbeidet med Saudi-Arabia.

Versting i klassen
Saudi-Arabia er kjent for å være en versting i klassen når det gjelder menneskerettigheter, og praktiserer alt fra offentlig pisking til halshogging på mosképlassen.

I et notat, som Klassekampen har fått tilgang til, skriver Norges ambassadør til Riyadh, Rolf Willy Hansen, at «utenlandsk kritikk preller stort sett av», at menneskerettigheter er at «vanskelig tema» og at «forholdene er blitt verre, snarere enn bedre, den seinere tid».


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.