Kvinner får oftere dataskader

Til tross for at de gjør akkurat de samme oppgavene, får kvinner oftere problemer på grunn av dataarbeid enn menn. Stress kan være en av årsakene.

En ny undersøkelse viser at kvinner får muskelproblemer oftere enn menn selv om de gjør den samme jobben.

Testet flygeledere
Arbeidsmedisinklinikken i Lund har undersøkt mannlige og kvinnelige flygeledere, som er en yrkeskategori der kvinner og menn gjør akkurat de samme oppgavene.

Også tidligere undersøkelser av andre yrkesgrupper viser at kvinner får mer problemer med muskler og ledd av dataarbeid enn menn.

Men da har det vist seg at kvinnene og mennene har forskjellige arbeidsoppgaver – selv om de har samme tittel – og dermed forskjellig belastning.

- Unikt arbeidsmiljø
Derfor valgte klinikken seg for å undersøke en gruppe kvinner og menn som har eksakt de samme arbeidsoppgavene, nemlig flygeledere.

- Flygelederne er nærmest unike fordi kvinnene og mennene har akkurat de samme oppgavene, arbeidsorganisasjon, utforming av arbeidsplass og lønn, sier Inger Arvidsson ved klinikken.

I rapporten ble 187 flygeledere ved Sturup og Arlanda, 90 kvinner og 97 menn, spurt om problemer med muskler og ledd.

Ukjente årsaker
Undersøkelsen ga det samme resultatet som før – kvinnene får flere problemer. Forskjellen i antallet nakkediagnoser var for eksempel veldig stor. Og da var til og med kvinnene i undersøkelsen noe yngre enn mennene.

Ifølge Inger Arvidsson finnes det ikke noen forklaring på hvorfor disse forskjellene oppstår.

- Vi trodde at forskjellig kroppshøyde kunne være en grunn, men undersøkelser av dette viser ingen sammenheng.

Arvidsson tror stress kan være en av grunnene til at kvinner får mer problemer enn menn. De utsettes kanskje for mer stress enn menn, fordi de kanskje føler større ansvar for hjem og familie.

Men disse spørsmålene gjenstår det å finne svarene på.

I dag jobber omtrent to tredeler av den arbeidende befolkningen med data.

Den raske utviklingen av informasjonsteknologi har ført til en økning i arbeidsskader i nakke og øvre del av ryggen – og det er dataarbeidet som får skylda.

Flere saker fra Mozon
Passiv røyking tar liv
Jern for hjernen
Hormoner mot overvekt
Koffein ikke vanndrivende likevel
Får den ikke opp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag