RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner føler mer smerte

Sist oppdatert:
Kvinner har flere smertereseptorer i huden.

(SIDE2): Psykolog Per M. Aslaksen ved universitetet i Tromsø har i sin doktorgrad tatt for seg menn og kvinners smerteterskel. Det viser seg at menn tåler mer smerte enn kvinner.

- Kvinner rapporterte om mellom 16 og 27 prosent mer smerte sammenlignet med menn, selv om begge kjønn fikk samme type smertestimulering, sier Per M. Aslaksen til VG. Han forteller at årsaken til forskjellen kan være biologisk. Kvinner har flere smertereseptorer i huden, men de er også mer sensitive for smerte før menstruasjonen.

Placeboeffekt
Aslaksen ønsket å finne ut hvordan testpersonene reagerte på placebobehandling, og å finne ut hvorfor det virker. Et flertall av testpersonene fikk utdelt piller som skulle være smertedempende, men de hadde egentlig ingen virkning. I placebotesten var det ingen kjønnsforskjell, men det ble rapportert om mindre smerte ved inntak av tablettene, skriver VG.

Negative følelser
Aslaksens doktorgrad viser at smertefølelsen ved placebo avtar fordi man stresser ned når en tar piller man tror skal virke. Psykologen understreker imidlertid at det ikke er placeboeffekten som demper smertene i vanlig behandling, men ekte medisiner.

Pasienter som engster seg mye eller har andre negative følelser, har lettere for å oppleve smerte.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere