*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner har mye høyere sykefravær enn menn

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sier det er vanskelig å sette inn tiltak mot kvinners høye sykefravær. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Forskjellene har bare økt. Forskerne har ikke funnet ut hvorfor.

Kvinner har nærmere 60 prosent høyere sykefravær enn menn, og de siste 30 årene har forskjellen bare økt. Forskerne har ikke funnet ut hvorfor.

De nyeste Nav-tallene om sykefravær viser at kvinner i dag har 60 prosent høyere sykefravær enn menn, mot 50 prosent i 2001. Da er fravær med syke barn ikke tatt med, skriver Aftenposten.

Tendensen har vært den samme de siste 30 årene, men kvinners levealder er fortsatt lengre enn menns, slik at kvinners helse generelt er god. Det får forskerne til å rive seg i håret.

- Når vi ikke vet årsakene til at kvinner er mer syke enn menn, så er det også vanskelig å sette inn tiltak rettet spesielt mot kvinners sykefravær, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Nå vil hun ha innspill fra fagorganisasjoner og arbeidsgiverforeninger for å få ned sykefraværet.

Forskerne har gjennomgått en rekke mulige forklaringer som for eksempel dobbeltarbeid, tøft arbeidsmiljø, likestilling, yrkesvalg og graviditet uten å kunne finne belegg for at noen av disse kan være årsak til det høye sykefraværet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.