Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner i innlandet er mest overvektige

Er du ung kvinne i distriktene er det større sjanse for at du er overvektig.

Hele 42 prosent av de undersøkte kvinnene i Hedmark er overvektige. I Oslo er andelen nede i 25 prosent, viser tall fra Kommunehelsa statistikkbank hos Folkehelseinstituttet ifølge P4.

Kvinnene det gjelder ble veid på første svangerskapskontroll. Dette kan igjen være en indikator på overvekt i resten av befolkningen.

- Folk i byene tenderer til å være tynnere enn folk på bygda, slik har det vært i mange år og særlig blant kvinner, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon Meyer til P4.

Gjennomsnittlig er 33 prosent av de veide kvinnene overvektige. Det er kun Oslo som ligger på under 30 prosent. I Oppland og Nordland er andelen 41 prosent. Telemark og Finnmark ligger også høyt med 40 prosent, mens Troms har 39 prosent. I Østfold er andelen overvektige 38 prosent. Tallene er for perioden 2014-2016.

Forskerne vet så langt ikke hvorfor det er så stor forskjell på by og land. Det skal også være tilsvarende forskjeller blant barn.

- Det at bybefolkningen har vært tynne over mange år kan ha påvirket hva som er idealet. En langvarig trend kan også ha påvirket skjønnhetsidealet i distriktene, sier Meyer.

Les også

Norsk studie: Forskjell på jenters og gutters fedme

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken