Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner i New Zealand bærer hodesjal for å vise støtte til muslimer

Kvinner over hele New Zealand bærer hodesjal på fredag i solidaritet med muslimer – én uke etter moské-angrepene i Christchurch.

En lege fra Auckland kom opp med ideen om å oppfordre folk til å bære hodesjal. Auckland-legen hadde nemlig fått vite at det var muslimske kvinner i New Zealand som var redde for å gå ut blant folk, iført hodesjal – i frykt for å bli et mulig terrormål.

- Jeg ønsket å si: «Vi står sammen dere. Vi ønsker at dere skal føle dere trygge på deres egne gater. Vi elsker, støtter og respekterer dere,» sier legen Thaya Ashman til Reuters.

Den såkalte Hodesjal for harmoni-kampanjen har ført til at kvinner over hele landet stiller med hodesjal.

Stiller seg i «skuddlinjen»

I forkant av minnemarkeringen i en park foran Al Noor-moskeen, der angrepet skjedde, har kvinner i Auckland, Wellington og Christchurch postet bilder av seg selv på sosiale medier iført hodesjal. Til og med flere barn er iført hodesjal i solidaritet med det muslimsk lokalmiljøet i Christchurch.

- Hva som er grunnen til at jeg går med hodesjal i dag? Vel, hovedgrunnen er at hvis noen dukker opp og veiver med et skytevåpen, ønsker jeg å stå mellom han og hvem enn han peker våpenet sitt på. Og jeg ønsker ikke at han skal kunne se noen forskjell, fordi det ikke er noen forskjell, sier Christchurch-kvinnen Bell Sibly til Reuters.

Rachel MacGregor, én av mange kvinner som har sluttet seg til Hodesjal for harmoni-kampanjen i New Zealand, sier hun var engstelig da hun skulle bevege seg ute i offentligheten iført hodesjal på fredag.

- Det har for første gang gitt meg forståelse for hvordan det må føles å være en minoritet og bære klær som kanskje majoriteten ikke bruker, sier hun til Reuters.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern fikk enorm hyllest verden over da hun i forrige uke stilte med sort hodesjal i møte med medlemmer av det muslimske lokalsamfunnet som var rammet av terrorangrepet.

Samlet for ofrene i Christchurch

New Zealand sto samlet i sorgen fredag, da den muslimske fredagsbønnen og to minutters stillhet for ofrene som ble drept i moskéangrepene, ble kringkastet.

Nasjonen sto stille mens sendingene pågikk direkte fra Hagley Park, ovenfor den ene av de to moskeene som ble angrepet under fredagsbønnen for en uke siden, Al Noor-moskeen.

Verken den eller Linwood-moskeen rakk å gjøre ferdig reparasjonene etter angrepene til arrangementet fredag, men medlemmer av begge menighetene og andre muslimske menigheter var samlet til bønn i parken i stedet.

I tillegg deltok muslimer fra andre menigheter og det meldes at folk har fløyet inn til Christchurch fra hele landet for å delta i minnehøytidelighetene i Hagley Park.

- Vi er ett

- New Zealand lider med dere, vi er ett, sa statsminister Jacinda Ardern, som var til stede ved seremonien som begynte klokka 13.30 lokal tid.

Etter bønneropene og to minutters stillhet, som ble kringkastet nasjonalt, var det tradisjonell seremoni og preken på arabisk og engelsk.

Lokalavisa The Press i Christchurch og Canterbury hadde fredag ryddet forsiden og hadde kun et ord skrevet der, på arabisk: Salam – fred.

Under sto navnene på de 50 ofrene.

Massebegravelse

Senere på ettermiddagen var flere tusen mennesker samlet til en felles begravelse for hele 26 av ofrene. Alle ble begravet på området som er satt opp inne på den muslimske gravlunden i Christchurch. Rundt tolv av de andre ofrene er allerede begravet der. Blant dem som ble begravet fredag var gjerningsmannens yngste offer, 3 år gamle Mucaad Ibrahim.

Torsdag innførte regjeringen på New Zealand et våpenforbud som i praksis forbyr alle våpen og våpenutstyr som gjerningspersonen brukte ved angrepene forrige fredag. Dette i påvente av å få på plass en våpenreform og for å forhindre at folk i mellomtiden har mulighet til å hamstre våpen, utstyr og ammunisjon som skal forbys.

Leverer inn

Regjeringen har tilbudt en kompensasjon til alle som eier våpen eller utstyr som forbys fra nå av. De første 20 timene etter at forbudet ble innført, hadde politiet mottatt nesten 500 samtaler på et spesialnummer for å gjøre avtaler om å levere inn våpen. I tillegg hadde de fått over 1.000 beskjeder på nett fra folk som ville levere inn våpen.

Samtidig påpeker politiet at noen av henvendelsene har vist seg å være sjikanøse meldinger fra folk som ønsker å uttrykke sin misnøye med at de ikke lenger får eie halvautomatiske våpen og rifler.

- Disse individene har kanskje ikke har noe bedre å gjøre, men politiet har det, sier visepolitisjef Tusha Penny.

- Slik forholdene er nå, er dette uakseptabelt, sier hun om trollingen til de som uttrykker misnøye med forbudet på politiets innleveringslinjer.

Kommentarer til denne saken