*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner kommer ikke til orde

Er du mann skal det ikke mer til enn noen lunsjer for mye eller et jobbskifte før du er blant Norges mest omtalte personer. Er du kvinne er det derimot mye vanskeligere.

20.06.08 11:01

Victor Norman har vært ute og spist på statens regning. Om han har overskredet grensen med fem eller seks sifre, krangler Norman og Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen om, men Norman-saken var landets viktigste sak i måneden som gikk, i alle fall hvis en skal tro mediene.

Ifølge en medieanalyse fra Retriever skrev norske medier 1038 saker om Victor Norman i november. Det sikret ham en førsteplass blant Norges mest omtalte personer forrige måned, like foran Nils Johan Semb. Det gir dermed en god indikasjon på hva om var de viktigste sakene i norske medier forrige måned.

Hareide på vei opp

George W. Bush og Petter Solberg beholdt henholdsvis tredje- og femteplassen, mens Kjell Magne ble presset ned fra sin andreplass. Åge Hareides krumspring med RBK og landslaget sikret ham et avansement fra 46. til sjetteplass. Han skviset Normans kombattant, Carl I. Hagen ned til en syvendeplass.

Ni av de ti mest omtalte personene i Norge i november var menn, hvilket faktisk er en klar forbedring fra foregående måned, da ingen kvinner ble funnet interessante nok til å skaffe dem så mye omtale at de klarte å skvise seg inn på topp ti-listen.

Å være kvinne er generelt sett et dårlig utgangspunkt hvis du vil skaffe deg oppmerksomhet i mediene. Kun 18 av de 100 mest omtalte personene i norske medier den siste måneden var kvinner. Kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland skviset seg inn på en tiendeplass, mens kommunal- og regionalminister Erna Solberg hoppet fra en 15. til en 13.- plass.

- Det overrasker meg ikke og det henger nok sammen med at de fleste medier styres av menn og de har en mannlig tankegang. I tillegg er det et nedarvet kildehierarki som gjør at menn brukes mest som kilder, sier førsteamanuensis Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslos avdeling for journalistikk.

Nyhetsmedienes tålegrense

Ifølge Eide har nyhetsmediene en "tålegrense" på rundt 20-25 prosent kvinner. Ikke som ansatte – hvor de kan ha både færre og flere - men som åpne kilder, med mening og betydning.

- I tillegg har det nok noe å si at kvinner vegrer seg for å uttale seg, sier hun og mener det kan ha sin forklaring i at kvinner blir lite brukt som kilder og dermed ikke er like flinke til å snakke i ingresser og nyhetspoeng.

En komparativ undersøkelse hun har foretatt av norske avisers kildetilfang mellom 1979 og 1999 viser at antall oppslag med mannlige kilder har holdt seg stabile, mens kvinneandelen økte i tiårsperioden etter 1979, men deretter har holdt seg stabil. Det samme gjelder for etermedier.

Generelt kan det nok hjelpe godt på å hevde seg i norsk eller internasjonal idrett hvis du som kvinne ønsker å sikre deg omtale i norske medier. Ni av de 18 mest omtalte kvinnene er idrettsstjerner.

- Sportifiseringen er et problem og kommer av at sporten er et så stort felt. Mediene blir stadig fullere av sport, sier hun.

Les Eides rapport De tjue prosentene, om kvinner & medier her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.