Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner lures mest på nett

Voksne kvinner lures mest av Nigeria-svindlerne. Her er noen av de falske gutta som lurer damene.

- Å overbevise dem om at den personen de har snakket med på nett, og som de er forlovet med, i virkeligheten er en svindler, er ikke lett, sier Økokrims ekspert på Nigeria-svindel, Anne Dybo, til Nettavisen. De siste årene har hun snakket med mange kvinner som trodde de hadde funnet drømmemannen på nett, men som i virkeligheten har blitt svindlet for millionbeløp.

Nettavisen har tidligere skrevet av Norge er helt i toppen når det gjelder å bli lurt av såkalt Nigeria-svindel. I fjor registrerte Økokrim 123 Nigeria-svindel-saker. I disse sakene sendte nordmennene til sammen 200 millioner kroner ut av landet. Mørketallene er store, og mange mennesker sender millioner ut av Norge før de forstår at de har blitt lurt.

Les også: Her er Nigeria-svindlernes favoritter

Økokrim har den siste tiden drevet om omfattende informasjonsarbeid overfor banker og andre institusjoner slik at de skal klare å fange opp svindelvirksomheten tidligere. Økokrim tror derfor at svindelvirksomheten vil minske i kroner og øre i 2013, likevel at flere nordmenn vil bli lurt.

Kvinner 40 til 70 år
De siste årene har kvinner seilt opp som den største gruppen ofre for Nigeria-svindlere.

Har du blitt lurt på nett og vil fortelle om det til Nettavisen, kan du ta kontakt her. Nettavisen beskytter din anonymitet hvis du ønsker det.

- Kvinner mellom 40 og 70 år har funnet ut at det er greit å nettdate, men disse kvinnene har ofte ikke den samme erfaringen på nettet som yngre kvinner har, sier Dybo.

Her er noen bilder av menn som blir brukt i falske profiler. Disse mennene er høyst sannsynlig selv ofre for Nigeria-svindlere som misbruker dem for å lure kvinner.

5672

- Ofte er det snakk om kvinner i sårbare situasjoner. De har vært gjennom et samlivsbrudd eller blitt enke. Så går de på nett for å finne en spesiell venn.

- Istedenfor å finne en mann i Norge så finner noen en ung, kjekk offiser i utlandet, forteller Dybo. Kvinnene tror ofte at de har kontakt med vestlige menn fra Storbritannia, USA eller Canada, men også norske profiler blir brukt av svindlerne.

Du kan misbrukes til svindel
Hvem som faktisk er på bildene, vet ikke Økokrim. Svært ofte er det helt vanlige lovlydige mennesker som Nigeria-svindlerne misbruker identiteten til. Et sted i verden er det kanskje bilder av deg og barna dine som brukes til å lure mennesker for penger.

- Det bør advares mot å ha åpne profiler på nett. Folk kan gå inn å ta bilder av deg og barna dine og misbruke dem, sier Dybo. Hun har oversendt en rekke bilder til Nettavisen som har blitt brukt til svindel. Økokrim har langt flere bilder av barn og voksne som også har blitt brukt til Nigeria-svindel.

Lurt med videoopptak
Bak bildene av vestlige menn er det likevel afrikanere som står for kontakten med de norske kvinnene. Dybo forteller at disse mennene ofte har en måte å kommunisere på som norske kvinner lett faller for.

- De kan fortelle at de begynner å gråte fordi kvinnene er så vakre. Slikt er ikke norske kvinner vant til, sier Dybo.

- Man bør også være skeptisk når det blir brukt store ord i forhold til hvilke følelser vedkommende får for personen de ikke har møtt, sier hun.

Har du blitt lurt på nett og vil fortelle om det til Nettavisen, kan du ta kontakt her. Nettavisen beskytter din anonymitet hvis du ønsker det.

Mange norske kvinner utvikler svært sterke forhold til de falske personene de har funnet på nett. De forlover seg og har ofte svært vanskelig for å erkjenne at de har blitt lurt. Dybo, som jobber mye med denne typen kriminalitet, er overrasket over hvor manipulert mange av ofrene kan bli.

- De påstår ofte overfor oss at de har møtt vedkommende flere ganger. Når vi har presset dem litt, så viser det seg ikke å være sant.

Svindlerne har i noen tilfeller spilt inn videoer der menn har svart på vanlige spørsmål. Disse videoene har blitt brukt i videosamtaler med kvinnelige ofre. Når kvinnene har stilt spørsmål, har svindlerne spilt av videoopptak med svar som passer til spørsmålene. På den måten har kvinnene trodd at de faktisk har snakket med sin nye venn, mens det i virkeligheten bare har sett et videoopptak.

- Sender ofte en million
Etter at svindlerne har etablert kontakten med norske kvinner, forteller de ofte om komplikasjoner i livene sine. Historiene skaper troverdighet rundt den nye nettvennen. Etter hvert utvikler disse historiene seg til problemer som de norske kvinnene kan være med å løse gjennom å sende penger.

- Det kan være at de ikke har fått lønnen sin, at noen har blitt syke eller utsatt for en bilulykke. Bedragerne er kreative, sier Dybo.

Flere kvinner har sendt store summer ut av landet før banken har sagt stopp. Ofte har de tømt bankkontoene sine og tatt opp store lån før banken aner uro og kontakter Økokrim.

- Ofte har kvinnene sendt en million kroner ut av landet før banken sier stopp og kontakter oss. Det skjer gjerne når de ikke får mer lån, sier Dybo.

Bankene kan ikke gi Økokrim navnene på hvilke kunder dette gjelder, men bankene oppfordrer de svindlede kundene til å kontakte Økokrim.

- I mange tilfeller har kvinnene vist bilder av sine «forloveder». Vi har da fortalt at disse «mennene» er sammen med 10 - 20 andre kvinner på nett, sier Dybo.

Kjenner igjen historiene
Hun anbefaler nettdatere å Google etter informasjon om bedrageri på nett, før de begynner å sende penger. Alt for ofte gjør man det etter at pengene er sendt.

Hvis du mistenker at du blir lurt kan du kontakte Økokrim.

- Vi hører svært fort ut fra historien som blir fortalt om det er et bedrageri eller ikke, sier Dybo som anbefaler på det sterkeste at du leser deg opp på bedrageri på nett før du sender penger, og ikke etter.

Har du blitt lurt på nett og vil fortelle om det til Nettavisen, kan du ta kontakt her. Nettavisen beskytter din anonymitet hvis du ønsker det.

Kommentarer til denne saken