I helgen avholder Venstre sitt landsmøte på Fornebu, der spørsmålet om surrogati blir en av de vanskelige sakene.

Flertallet i partiets programkomité foreslår nemlig å åpne for såkalt altruistisk motivert surrogati i Norge, i tilfeller der noen velger å bære fram barn for andre uten å få betalt for det.

Lederen av Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, er en av de som vil kjempe for programkomiteens surrogati-ja på landsmøtet.

- For Unge Venstre sin del handler det om at kvinner skal få bestemme over sin egen kropp, og at det ikke er politikerne som skal gjøre det, sier Rotevatn til Nettavisen.

Forslaget kommer ventelig opp til behandling lørdag ettermiddag.

- Ikke reise rundt halve jordkloden
Rotevatn mener det også er en veldig pragmatisk begrunnelse for å tillate surrogati i Norge.

- Vi ser i dag at veldig mange får barn ved hjelp av surrogatitjenester, men da reiser de verden rundt for å gjøre det. Og vi vet at rammevilkårene for surrogatikvinner i India for eksempel ikke er gode. Da mener vi det er bedre å få det inn i ordnede former her i Norge enn å reise halvveis rundt jordkloden, sier han.

Han påpeker at diskusjonen nå ikke handler om hvorvidt man skal tillate å betale folk for surrogati, men om en søster skal få hjelpe en søster, eller en venninne skal få hjelpe en venninne i Norge.

- Dessuten vet vi fra forskning at barn født ved hjelp av surrogati klarer seg veldig fint, fordi de blir oppdratt av foreldre som ønsker dem veldig sterkt og passer godt på dem, sier Rotevatn, og legger til:

- Jeg sliter med å se hvorfor politikere skal forby dette.

Les også: Jubler for surrogati-forbud i India
Les også: - Dette er avl, og det er overgrep mot kvinnene

- Skal man fengsle foreldrene?
Unge Venstre-lederen mener man nå «stikker hodet litt ned i sanden» i Norge, og helst ikke vil diskutere om man bør tillate surrogati her i landet.

- Resultatet blir at man reiser til Inda og andre land der det ikke er like trygt, sier han, og fortsetter:

- Du har masse folk i Norge som er mot at man skal tillate surrogati, men hvis det skal være forbudt, hva skal du sanksjonere med? Skal du sette foreldrene i fengsel? Skal du gi bøter? Det er det ingen som vil svare på, sier Rotevatn.

Han mener det er mye mer redelig å tillate altruistisk motivert, enn regjeringens løsning på utfordringene.

- Regjeringen vil ikke straffe foreldrene, men de vil ikke tillate det i Norge. Resultatet blir da at mange reiser til India. Det er ikke noe galt i å reise til India, men da er det bedre å få det under ordnede former og hjlepe hverandre dersom man ønsker det, slik man har det for eksempel i USA og Canada, sier han.

- Det er skummelt å være først
Venstre-leder Trine Skei Grande går imidlertid mot flertallet i programkomitéen.

- For meg handler surrogati om å gjøre kvinnekroppen til en handelsvare. Selv når det er snakk om å gjøre det gratis, så skal man få dekket utgifter. Da blir det fort en glidende overgang som fort blir vanskelig. Jeg tror ikke vi i dag er i stand til å lage lover som kan ivareta kvinnene fullt ut, sa Grande til Dagsavisen i mars.

Også Venstres landsstyre har sagt nei til forslaget, men Rotevatn er likevel optimist.

- Derfor blir det en spennende debatt på landsmøtet. Det var et mindretall i programkomitéen som stemte mot det, og mange fylkeslag har stemt for det. Så jeg tror det kan gå bra så lenge vi får en saklig debatt uten alt for mye slagord og følelser, sier han.

Om Venstre vedtar forslaget, blir de det første partiet i Norge som tillater surrogati.

- Mange føler at det blir å gå veldig langt, fordi ingen andre partier har gått inn for det. Det er alltid litt skummelt å være først selvfølgelig, sier han til Nettavisen, og påpeker:

- Det er jo helt klart en vanskelig etisk problemstilling, spørsmål om liv og død er alltid det. Nettopp fordi det er en vanskelig beslutning, bør beslutningen tas av de enkelte og ikke av politikerne.

Les også: - Folk skal jo ikke stemme på en statsminister

- Sterke følelser i sving
Han tror det kan bli en høy temperatur i debatten på landsmøtet.

- I landsstyret var det en høy temperatur, men det var under ordnede former. Så jeg tror vi klarer å ta denne debatten som et voksent parti, men at det er sterke følelser i sving, er det ingen tvil om, sier Rotevatn.

Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet ønsker å forby nordmenn å benytte seg av surrogatimødre i utlandet, og debatten har tatt seg opp etter at TV 2 Nyhetene i helgen intervjuet enkemannen til en surrogatmor i India som døde i forbindelse med fødselen.

- Hva tenker du om fokuset saken har fått de siste dagene?

- Det får fram på en veldig god måte hvorfor dette bør skje i ordnede former i Norge, og ikke på tvilsomme klinikker i India. Men vi vet jo at det er større risiko med kunstig befruktning enn ved normalt svangerskap, vektlegger han.

Rotevatn mener man aldri vil kunne stoppe folk fra å benytte seg av surrogati.

- Jeg tror at det er så mange land som tillater surrogati, at det vil alltid være en plass å reise for å få hjelp. Jeg synes dessuten det blir vanskelig å stenge grensen for folk som ønsker barn, sier han.

Følg vår liveblogg om politikk her:

HTML EMBED