OTACI/ CHISINAU/ OSLO (Nettavisen): Flyktninger strømmer over grensene til Ukrainas naboland. I Polen, Ungarn og her i Moldova kommer kvinner og barn - men sært få menn. De får ikke forlate landet da de er kalt til tjeneste til forsvaret av fedrelandet.

Marina (37) er en av hundrevis av flyktninger som er kommet fra Ukraina inn til Moldova på grunn av krigen i hjemlandet. Med seg har hun sine to døtre Sasha (12) og Kristina (13).

Den lille familien har vært på flukt i nærmere tolv timer når Nettavisen møter dem i grensebyen Otaci helt nord i Moldova. Et flyktningmottak er satt opp, helsepersonell er i beredskap, grensepoliti og noen få soldater tar imot alle flyktningene som kommer fra Ukraina.

De som er her hatt tatt med seg det mest nødvendige, klær, sko, telefon og noen har litt penger. Det samme gjelder for Marina og hennes to barn. Men for dem er det minst én som mangler.

Les også: Naboer i frykt for Putin: Tør ikke bli identifisert

Derfor må pappa bli igjen

- Vi er fire i familien, men pappaen til døtrene mine, Andrij, er ikke med oss. Han måtte bli igjen i Ukraina fordi menn mellom 18-60 år ikke får forlate landet, sier Marina fortvilet til Nettavisen.

Hun forteller også at ektemannen var med helt til grensen til Moldova, men ble nektet her. Dette gjelder alle vernepliktige menn.

Torsdag kveld utstedte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj et dekret om full mobilisering. Det medfører at alle vernepliktige kalles inn og blir og klargjort for krig, og altså at ingen menn mellom 18 og 60 år får forlate landet.

Ektemannen Andrij var ikke den eneste som ikke fikk være med Marina og hennes to døtre fra det krigsherjede landet.

- Mine foreldre ble også nektet å forlate Ukraina, sier Marina, uten å klargjøre hva som var årsaken til dette.

Vi kommuniserer med henne ved bruk av Google translate og ved hjelp av døtrene som kan enkelte engelske ord og uttrykk. Fortvilelsen og håpløsheten til den lille familien skinner gjennom.

- Jeg er livredd

Familien fra Vinnitsja, en mellomstor ukrainsk by som ligger 13 mil fra Otaci i Moldova, har vært på flukt i overkant av et døgn når vi møter dem. De er slitne, men ønsker at hele verden skal vite hvordan krigen mot Russland påvirker de sivile.

- Jeg er livredd. Dere må være så snill å fortelle til hele verden hvordan krigen påvirker oss. Dere må fortelle at Russland angriper oss, sier Marina nesten på gråten.

- Vi så og hørte raketter som slo ned. Det var veldig skremmende, men vi søkte ly i et tilfluktsrom sammen med mange andre. Det var kaldt, men vi måtte bli værende der til det var trygt nok å flykte videre.

Usikkerheten er enorm. Marina vet ikke hva fremtiden bringer, men hun har et håp om å ta seg inn i Vesten.

- Vi skal prøve å komme oss til Tyskland. Men jeg vet per nå ikke hvordan jeg skal få det til eller når vi kan reise herfra. Det er så mye jeg ikke vet i denne fortvilte situasjonen, sier hun.

Les: Russland sensurerer medier som kaller Ukraina-krigen et angrep

Ifølge Radio Free Europe har Moldova en grense med Ukraina på 1222 kilometer. Fredag sa innenriksminister i Moldova Ana Revenco at rundt at rundt 15.800 flykninger hadde kommet til landet. Et overveldende flertall skal ifølge radiokanalen ha ønsket å ta seg videre til EU, men minst 100 personer har søkt om asyl i Moldova.

Drømmen om Europa knust

I Otacia strømmet det til unge og middelaldrende menn, unge kvinner, tenåringsjenter, kvinner med barn i den ene armen og en koffert i den andre, mens Nettavisen var der fredag.

Med en så lang grense til Ukraina er Moldova, ett av Europas fattigste land ifølge FN, bekymret for hva som vil skje fremover.

- I går våknet vi opp til en ny verden, en mer voldelig og ustabil verden. Det er en verden, hvor uprovosert krigføring foregår rett ved våre grenser. Det er uten tvil en verden vi aldri hadde lyst til å oppleve, sa Moldovas president, Maia Sandu på fredag, ifølge Balkaninsight.

Russland har allerede plassert rundt 1500 til 2000 soldater i utbryterregionen Transnistria, som ligger som «skvist» mellom Ukraina og Moldova.

En av dem som ikke får bli i Moldova eller ta del i rikdommen i Vesten er Jalal fra Aserbajdsjan. Han sier til Nettavisen, gjennom en engelsktalende kamerat, at han har vært på flukt fra hjemlandet.

- Jeg trodde jeg skulle kunne få et liv i Ukraina. Men nå har Russland startet en krig og jeg måtte legge ut på en ny flukt. Men politiet har fortalt meg at jeg må sendes tilbake til hjemlandet mitt, sier Jalal.

- Jeg ønsker å reise videre i Europa, men det er umulig for meg.

100.000 til Polen

Til sammen 100.000 ukrainske flyktninger har ankommet Polen siden invasjonen startet, opplyser polske myndigheter.

– Fra starten av krigen og fram til i dag, langs hele grensa til Ukraina, har 100.000 krysset fra ukrainsk side inn til Polen, sier viseinnenriksminister Pawel Szefernaker.

Sent fredag kveld slo han fast at 35.000 mennesker hadde krysset grensa det siste døgnet, skriver NTB.

De fleste skal være kvinner og barn, men det er også snakk om menn utenfor den militære alderen på 18 til 60 år.