Kvinner som drikker er verst for ekteskapet

Foto: Thinkstock

19.02.13 12:57

(SIDE2:) Risikoen for skilsmisse er dobbelt så stor når det er kvinnen som heller nedpå. Det skriver forskning.no i dag. Risikoen for at ekteskapet sprekker avhenger i stor grad av hvem som har det høyeste inntaket. Den er mye høyere når det er kvinnen som drikker mye.

– Da er risikoen dobbelt så stor som om situasjonen er omvendt, og overraskende nok også nesten dobbelt så stor som når begge parter drikker mye, sier forsker Fartein Ask Torvik ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt til forskningsnettstedet.

Han har akkurat fullført en doktorgrad om ulike sosiale effekter av alkohol, blant annet risikoen for skilsmisse. Torvik fant at det blant ektepar der kona drakk mye, mens mannen bare drakk litt, var 27 prosent som skilte seg i løpet av 15 år, mot bare 13 prosent om situasjonen var omvendt.

SE OGSÅ: - Ikke drikk mer enn 5 av 7 dager

Alkohol gir skilsmisser
Torvik fant også at alkohol generelt reduserte sjansen for at ekteskapet holdt betydelig. Men 17 prosent av parene med et høyt alkoholforbruk skilte seg i løpet av 15-årsperioden, var det vare 6 prosent av de med lavt forbruk som ikke holdt sammen. Blant avholdsfolk var det kun to prosent som skilte seg.

Grundig studie
Torvik er ikke den første som ser på sammenhengen mellom alkohol og samliv, men studien hans er grundigere enn tidligere undersøkelser, fordi den går over så mange år.

– Tidligere studier har vist at et høyt alkoholkonsum indikerer en risiko for skilsmisse. Men nesten ingen har sett på samspillet mellom ektepar og i tillegg fulgt dem over tid når det gjelder dette spørsmålet, påpeker Torvik overfor forskning.no.

LES OGSÅ: Litt alkohol kan være gunstig

Like barn leker best
En del har ment at alkoholproblemet blir dobblet så stort når begge ektefeller drikker mye. Andre har trodd at ekteskapet fungerer bedre når begge parter drikker i mye, i forhold til når bare en av dem har et høyt inntak, fordi like barn leker best. Og nettopp det er Torviks konklusjon.

– En mulig forklaring kan være at par der begge drikker mye, oftere har like holdninger til drikking og derfor kommer bedre overens enn par hvor bare den ene har et høyt alkoholforbruk. De tilbringer kanskje mer tid sammen, godtar at den andre også drikker mye og krangler mindre om alkohol, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.