*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner sover for lite

UROLIGE: Kvinner har oftere mareritt enn menn fordi de tar med seg hverdagens bekymringer inn i drømmenes verden. Foto: (Foto: Colourbox.com)

Vil du gjøre noe virkelig hyggelig for kvinnen i ditt liv i dag? La henne sove.

(SIDE2:) Skal vi tro en ny amerikansk undersøkelse, får kvinner altfor lite søvn.

Bruker sovemedisin
Omtrent tre av ti kvinner sier de kun får en god natts søvn noen få ganger i uken. Av disse måtte 20 prosent bli hjemme fra jobb en dag den foregående måneden på grunn av søvnproblemer.

Det var dessuten 29 prosent som sa de brukte sovemedisiner i løpet av uken, skriver National Sleep Foundation på sine nettsider.

Nesten halvparten forteller at mangelen på søvn går utover dagliglivet. Arbeidet, sexlysten og det sosiale livet rammes av at hun stadig er trøtt. Dessuten trener hun mindre og spiser dårligere enn andre kvinner.

Reddes av kaffe
Mange, nærmere bestemt 65 prosent, sier at kaffe er redningen når de blir trøtte midt på dagen. 37 prosent av kvinnene drikker tre kopper med koffeininnholdende drikke i løpet av dagen, mens 41 prosent drikker én til to kopper og 21 prosent ikke drikker noen.

I gjennomsnitt ligger kvinnene i senga i åtte timer og 24 minutter på fridager og syv timer og 28 minutter på arbeidsdager. De sover ikke nødvendigvis i alle disse timene.

Gjennomsnittelig leggetid på en arbeidsdag, er klokken 23:02, mens de står opp klokken 6:40. På fridager legger de seg 23:42 og sover til 8:05.

Det er eldre kvinner som legger seg og står opp først når de har fri. Kvinner mellom 18 og 24 år, legger seg 1:11 og står opp 9:48 på fridager, mens kvinner mellom 25 og 34 år legger seg 11:33 og står opp 8:21 når de har fri.

Trøtte nordmenn
Også nordmenn sliter med søvnen. Ifølge Fagbladet.no har hver fjerde norske kontoransatt sovnet på jobb, mens hver tredje til tider sliter med å holde seg våken.

I 2002 slet 22 % av alle kvinner med søvnproblemer, ifølge Tidsskriftet for Den norske lægeforening.

Tall fra Norges Apotekerforening viser at kvinner bruker mest reseptbelagt sovemedisin. I første halvår av 2004, sto de for 66 prosent av alle reseptinnleveringer på dette, skriver Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.