*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner utsatt for voldtektsforsøk i Hongkong

Kvinnelige demokratiforkjempere i Hongkong blir utsatt for voldtektsforsøk og trakassering, ifølge Amnesty International. Foto: Frederic J. Brown (Afp)

Kvinnelige demokratiforkjempere i Hongkong blir utsatt for målrettede voldtektsforsøk og trakassering, ifølge Amnesty International.

04.10.14 13:36

Anklagene kommer etter at det fredag brøt ut sammenstøt mellom motdemonstranter og demokratiforkjempere i Mong Kok og Causeway Bay, som er to av byens travleste handlestrøk.

Amnesty anklager politiet for å ha sviktet når det gjelder deres plikt til å beskytte demonstranter fra vold, og hevder at både kvinner og jenter har blitt angrepet.

Organisasjonen sier i en uttalelse at det er snakk om tilfeller av voldtektsforsøk, trakassering og truende atferd.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP har snakket med en ung kvinnelig demonstrant i Causeway Bay som sier at tre av hennes venner hadde blitt overfalt av en mann som var motstander av Occupy-bevegelsen, som kjemper for fullt demokrati.

De tre kvinnene ble observert gråtende da de ble plassert inn i en politibil.

Ifølge Amnesty ble en kvinne også angrepet i sammenstøtene i Mong Kok.

– En mann tok henne på brystene mens hun sto sammen med andre demonstranter, sier organisasjonen i en uttalelse.

– Hun var også vitne til at den samme mannen overfalt to andre kvinner ved å beføle dem i skrittet, heter det videre i uttalelsen.

- Kriminelle angrep aktivister

Politiet i Hongkong har pågrepet flere antatte mafiamedlemmer som skal ha deltatt i angrep på demonstrantene i byen.

Til sammen 19 menn er pågrepet etter sammenstøtene fredag, ifølge politiet. Av disse skal åtte ha forbindelser til de kinesiske organiserte kriminelle gruppene som er kjent under navnet triadene.

Demokratiforkjemperne i byen hevder de ble angrepet av kriminelle som var betalt av myndighetene for å skape bråk.

– Regjeringen og politiet lukket øynene for voldelige handlinger utført av triadene mot fredelige Occupy-demonstranter, heter det i en uttalelse fra Studentføderasjonen i Hongkong.

Dette avvises av politiet, som peker på at seks av dem som ble skadd i sammenstøtene, var politifolk.

Klikk på bildet for å forstørre.

En politimann hjelper en skadd aktivist som fredag ble banket opp av motdemonstranter i forstaden Mong Kok i Hongkong. Foto: Bobby Yip (Reuters)

Avlyste samtaler

Studentføderasjonen avlyste de planlagte samtalene med byregjeringen etter sammenstøtene mellom demokratiforkjempere og motdemonstranter. Også menneskerettsorganisasjonen Amnesty International anklager politiet i byen for ikke å ha grepet inn da aktivistene ble angrepet.

Sammenstøtene fant sted i forstaden Mong Kok, hvor triadene driver barer, nattklubber og massasjeinstitutter. Lørdag morgen skal det igjen ha vært spent i forstaden, men demonstrantene lovet å holde stand gjennom helgen.

– Vi vil trekke oss tilbake etter det hvis situasjonen blir verre. For eksempel hvis gangsterne begynner å true oss med kniv, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Demokratiforkjempere stanser en motdemonstrant i Hongkong fredag. Foto: Bobby Yip (Reuters)


– Mindretallet må respekteres

Tidlig på morgenen skal det også ha vært minst ett sammenstøt mellom demonstranter og politifolk som forsøkte å komme seg gjennom en folkemengde med bil.

Avisa Folkets Dagblad, som gis ut av Kinas kommunistparti, roste lørdag politiet i Hongkong for å ha gått forsiktig til verks mot demonstrantene.

«Et demokratisk samfunn bør respektere meningene til mindretallet. Men det betyr ikke at mindretallet har rett til å ty til ulovlige midler», heter det i en lederartikkel på avisas førsteside.

Demonstrasjonene vil ikke spre seg til resten av Kina, forsikrer lederskribenten, som legger til at det er dagdrømmeri å tro det vil komme en kinesisk revolusjon. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag