*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner vil ha ultralyd tidlig

Foto: Thinkstock

Flertall i befolkningen for ultralyd fra uke 12.

(SIDE2): 53 prosent av de spurte i en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Aftenposten ønsker ultralyd rundt uke 12, seks uker før man tilbys ultralyd i dagens Norge.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Blant kvinner som er spurt under 45 år er prosenten mye høyere. Det er eldre mennesker og menn som ikke har en spesiell oppfatning, viser undersøkelsen.

Motstanderne av tidlig ultralyd mener at den kan føre til at flere gravide tar abort om Downs syndrom eller andre misdannelser blir påvist.

I dag kan alle som ønsker det ta ultralyd privat før uke 18. Tidligere undersøkelser, blant annet ved Regionssykehuset i Trondheim, viser at over 50 prosent av de som kom til ultralyd i uke 18 allerede hadde tatt ultralyd privat. Debatten i dag om tidlig ultralyd handler om det offentlige skal betale for den. I naboland som Sverige og Danmark er dette vanlig praksis.

Kun 16 prosent av alle spurte i undersøkelsen mente at man ikke skulle få ultralyd før uke 18. 31 prosent hadde ikke gjort seg opp noen mening. Ifølge Aftenposten er det kun politisk tilknytning

Gravide over 38 år får tilbud om tidlig ultralyd av det offentlige i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag