RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kyoto-protokollen, hva er det?

Sist oppdatert:
Kyoto-protokollen er et navn man hører mye, men hva er det egentlig?

(YEYE): Kyoto-protokollen er et navn man hører mye i forbindelse med klimadebatten. Men hva er det egentlig, og hvordan ble den til?

Menneskeskapte klimaendringer
I 1990 kom FNs klimapanels (IPCC) første hovedrapport, som skapte stor oppmerksomhet. Denne tok for seg faren for menneskeskapte klimaendringer.

To år etter ble Klimakonvensjonen (FNs rammekonvensjon om klimaendring, UNFCCC) undertegnet på Verdenskonferansen om jordens miljø og utvikling (Earth Summit) i Rio de Janeiro.

Klimakonvensjonen
Klimakonvensjonen satte et langsiktig mål om å stabilisere konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren. Det ble også fastslått at industrilandene måtte gå foran og redusere sine utslipp av klimagasser først, før utviklingslandene kunne gjøre noen forpliktelser.

Konvensjonen har fungert som et rammeverk for videre klimaforhandlinger, men er ikke rettslig bindende.

Kyoto-protokollen
Forhandlingene startet i Berlin, og i desember 1997 signerte partene til Klimakonvensjonen, inkludert USA, avtalen som skulle begrense utslipp av klimagasser. Resultatet ble Kyoto-protokollen.

Industrilandene skulle samlet redusere utslippene med 5 prosent i perioden 2008-2012 i forhold til utslippene i 1990. Norge fikk innenfor dette lov til å øke utslippene med 1 prosent.

Godkjenning fra 55 land
For at Kyoto-protokollen skulle bli rettslig bindende, måtte den godkjennes av de ulike nasjonalforsamlingene i minst 55 partsland. Dette ble fort innfridd som følge av godkjenning fra mange utviklingsland uten forpliktelser.

I tillegg til dette måtte den godkjennes av industriland med utslippsforpliktelser som til sammen sto for minst 55 prosent av klimagassutslippene i 1990.

George W. Bush trakk USA ut av Kyoto-avtalen i 2001.

Mange utviklingsland har godkjent avtalen, og flere forventes å følge etter.

(Kilde: Ung.no)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere