RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kystsoner over hele landet vernes

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Flere kystsoner over hele landet skal vernes etter modell av de kommende fiskerestriksjonene i Tvedestrand. Nullfiske skal føre til økt fiskebestand i framtida, men mange hobbyfiskere protesterer.

Prosjektet Aktiv forvaltning av marine verdier skal i første omgang opprette vernesoner i noen kommuner i Finnmark og på Vestlandet. Det skal skje i tett samarbeid med innbyggerne.

De nye fiskerestriksjonene i Tvedestrand innføres trolig fra 1. juni i år. Da blir rundt 10 prosent av strandsonen nullfiskeområder. Bare krabbesnøre uten krok er tillatt for de minste i de strengeste sonene. Forsker Torjan Bodvin ved Havforskningsinstituttets avdeling i Arendal leder forsøksprosjektet som nå blir landsdekkende.

- Dette er spennende både som en prosess hvor vi kommer veldig tett inn på befolkningen i en kommune. Det er også veldig spennende faglig, biologisk og økologisk fordi det trekker opp en del helt nye prinsipper for hvordan man kan forvalte ressurser lokalt, sier Bodvin til NRK.

Prosjektet skal koste minst 15 millioner kroner i året i fem år. Bodvin er uenig i at forsøkene tar fra folk muligheten til å fiske hva de vil.

- Nei, de får friheten til å være med å påvirke hvordan de skal fiske. Alternativet hadde vært at man sentralt hadde bestemt, og ikke spurt noen lokalt i det hele tatt. Så etter vår mening er dette en frihet man får og ikke noe som blir tatt fra lokalbefolkningen, sier Bodvin. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere