*Nettavisen* Nyheter.

Kystvakten har bare ett helikopter i beredskap

Bergen (NTB): Kystvakten skulle hatt åtte, topp moderne helikoptre. I stedet har Kystvakten kun ett 30 år gammelt helikopter i kontinuerlig beredskap.

27.09.12 06:07

- Kystvaktens evne til å løse oppgaver som er nedfelt i kystvaktloven, er på flere områder svekket, vedgår kommandørkaptein Morten Jørgensen, leder for operasjonsavdelingen i Kystvakten overfor Bergens Tidende.

Norge bestilte allerede i 2001 14 kamphelikoptre av typen NH-90. Åtte av disse skulle brukes av Kystvakten, mens seks skulle serve fregattene. Foreløpig har Forsvaret kun fått ett av helikoptrene.

Kystvakten bruker i dag seks tretti år gamle Lynx-helikoptre som har nådd sin levetid, og vel så det. Kun ett av disse er i døgnkontinuerlig beredskap.

- For Kystvakten er det kritisk ikke å kunne fly så mye som ønsket og slik løse oppgavene sine. Det fører til færre inspeksjoner. Forsinkelsen av de nye helikoptrene er en svært uheldig situasjon som ikke kan fortsette, sier tidligere generalinspektør i Sjøforsvaret, kontreadmiral Kjell-Birger Olsen.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) mener forsinkelsene begynner å ligne en skandale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.