Gå til sidens hovedinnhold

Kystverket: Slepet av det nederlandske lasteskipet er i gang

Nå skal skipet slepes til Breisundet utenfor Ålesund.

Her er siste videoklipp av skipet:

Slepet av det nederlandske skipet er i gang, skriver NTB, like før klokken 23.00 onsdag kveld.

Tidligere onsdag kveld ble bergingsmannskaper firt ned i skipet fra et redningshelikopter i forbindelse med at det ble iverksatt en statlig aksjon på grunn av frykt for at skipet ville drive på land i løpet av natten.

Med ett slep på plass har bergingsmannskapene kjøpt seg bedre tid.

– Driften inn mot land er stoppet, og vi har kontroll på skipet, sier skipssjef Kenneth Dyb på KV Bergen til Sunnmørsposten.

Den nederlandske lasteskipet drev onsdag kveld direkte mot Stadlandet med en hastighet på 1,5 knop. Avstanden var 20.40 onsdag kveld om lag 10 nautiske mil til land.

Les også: Jobber med berging av lasteskip - risiko for kantring

– Det betyr at fartøyet vil kunne drive på land i løpet av ca. 8 timer, skriver Kystverket.

Ifølge Kystverkets beregninger kan dermed fartøyet drive i land på Stadlandet i 3.30-tiden natt til torsdag.

Er forberedt på det verste

Beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm sier det gjøres forberedelser på verst mulig utfall av situasjonen.

- Forholdene har endret seg i løpet av ettermiddagen og kvelden, og vi er bekymret for at fartøyet ikke følger den drivbanen den opprinnelige planen var basert på. Vi setter derfor statlig aksjon nå, slik at vi får mulighet til å sette slep på havaristen. Samtidig forbereder vi oss på et verstefallscenario der vi får en grunnstøting, sier Mortensholm.

Redningshelikopter er sendt til havaristen med bergingsmannskap for å gjøre et forsøk på å heise personell om bord for å feste slepetau.

Bergingsmannskaper fires ned

Hovedredningssentralen (HRS) melder at bergingsmannskaper onsdag kveld fires ned i det nederlandske lasteskipet som driver utenfor norskekysten. Mannskapene fires ned fra et redningshelikopter.

- 7 apr - kl 2030. Redningshelikopter Florø bistår den statlig aksjon mot akutt forurensning i regi av Kystverket. Redningshelikopter løfter bergingsmannskap ombord på havarist, skriver HRS Sør-Norge på Twitter.

- Liv og helse er alltid førsteprioritet under en hendelse som dette, og det må være trygt å gjennomføre bergingen, sier beredskapsdirektør Hans Petter Mortensholm.

Deltok også i aksjonen i Suezkanalen

Spesialistene er firt ned til skipet med et redningshelikopter, og er klokken 21.30 i gang med å rigge for slep både forut og akterut, slik at slepebåtene som ligger rundt skipet kan trekke det trygt mot land.

Det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage deltok også nylig under aksjonen, der gigantskipet Ever Given satt fast i Suezkanalen.

Arset sier at arbeidsforholdene rundt skipet har vært krevende.

– Nå er det noe gunstigere værforhold, og vi håper at dette nå vil være mulig å gjennomført så vi får kontroll på situasjonen, sier han.

Statlig aksjon

En statlig aksjon gir Kystverket fullmakt til å ta over operasjonen. De får blant annet taktisk kontroll over tilgjengelig utstyr og materiell, og de kan pålegge virksomheter og kommuner om å stille til rådighet utstyr og personell som inngår i beredskapen.

De vil også gjennomføre tiltak på vegne av ansvarlig forurenser, og kan kreve tilbakebetaling for kostnadene som pådras under aksjonen. Ifølge Kystverket er det et vanlig prinsipp internasjonalt at forurenser må betale for kostnadene.

De understreker at slike situasjoner er svært krevende, og kan ta alt ifra noen dager til flere måneder. Det involverer store ressurser i form av nok personell- og materiellressurser.

Berget arbeidsbåt

Tidligere falt en grønn arbeidsbåt ned fra lasteskipet. Den grønne servicebåten med påskriften «AQS Tor» på skroget falt tirsdag av dekket på det forlatte lasteskipet som fremdeles driver rundt i Norskehavet. Båten var en av flere som var på vei til Kolvereid i Trøndelag da lasteskipet Eemslift Hendrika fikk slagside og siden motorstans.

Les også: Har publisert nye bilder av havarert lasteskip i Nordsjøen- Nå er arbeidsbåten berget

Teknisk sjef Kristian Hjeltvik i AQS var en fattet mann etter bergingen, men var fornøyd.

- Det er jo en gladnyhet for å si det sånn. Man blir jo veldig lettet når man får en sånn beskjed, sier han, som selv fikk beskjeden like før klokken 18.30 onsdag.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene