Gå til sidens hovedinnhold

Löfven slår tilbake etter den svenske regjeringskrisen: - Ikke ansvarsfullt

Den svenske statsministeren har lite til overs for mistillitsforslaget som kan felle ham.

Et utredningsforslag om den særegne svenske hyresrätten, som regulerer prisene på utleieboliger, ser ut til å utløse regjeringskrise. Dette er i dag regulert i Sverige, slik at utleier ikke kan la markedet bestemme leien; den skal i stedet være basert på boligens bruksverdi.

Statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) har derfor blitt utsatt for et stormløp i Riksdagen torsdag, og han varslet en pressekonferanse om den politiske situasjonen klokka 16.00.

- Vi er fortsatt i en pandemi. Vi må knekke gjengene som herjer. Vi har mye på dagsorden, og vi må få landet på fote igjen. Vi må først se hva som skjer på mandag, så har jeg en uke på meg for å fundere. Det formelle er at jeg har en uke på meg å utlyse et ekstravalg, sa Löfven innledningsvis.

Han snakket videre om at han står opp for den svenske modellen.

- Det gjør jeg hver dag hele uka, sa den svenske statsministeren.

Löfven forstår lite av mistillitsforslaget, og reagerte slik på hva han synes om det:

- Ikke ansvarsfullt

Mandag blir altså skjebnedagen for Löfven, siden da skal det holdes en avstemning om Löfvens liv videre som statsminister. Det er de fire partiene (Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna og Moderaterna) som vil stemme for å felle statsministeren. Disse partiene utgjør en majoritet i Riksdagen, og selve avstemningen er ventet å skje klokken 10.00.

Statsministeren var imidlertid klar på at «timingen» for denne saken er helt feil.

- Vi er fortsatt i en pandemi. Hvem vet hva deltavarianten kan stelle i stand? Vi må også stå sammen om å knekke kriminelle gjenger. Vi har viktige oppgaver foran oss. Det er ikke ansvarsfullt da å kaste landet i en parlamentarisk krise, fortalte Löfven.

- De fire partiene er ikke enige om saksspørsmålet, og de har ingen felles plan for å få Sverige fremover. Disse fire skylder det svenske folk en beskjed om hva slags regjeringsalternativ de står for, la han til.

Vil felle Löfven

Ebba Busch i Kristdemokraterna er en av partilederne som har varslet at de stiller seg bak mistillitsforslaget fra fløypartiet Sverigedemokraterna. I Riksdagen beskyldte hun Löfven for å ikke å ta realitetene innover seg og sa hun ser fram til å få ham felt under en avstemming mandag.

Torsdag ble det kjent at Kristdemokraterna og Moderaterna i Sverige begge stiller seg bak mistillitsforslaget mot Stefan Löfven. Dermed ser det ut til at i alt fire partier (Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna og Moderaterna) vil stemme for å felle statsministeren, skriver Aftonbladet.

- Jeg forventer at flertallet i huset vil stemme for å fjerne Löfven, sa Sverigedemokraternas parlamentariske leder Henrik Vinge. Hans parti ligger på samme linje som Vänsterpartiet i husleiesaken.

- Det har vært sju vanskelige år siden Stefan Löfven tiltrådte. Vi ser nå muligheten til å danne en ny regjering, sier partileder Ebba Busch i Kristdemokraterna.

Strid om utleiepriser

Det er misnøye med boligpolitikken som kan felle regjeringen. Regjeringen har sendt ut et forslag om å innføre fri utleiepris på nye utleieboliger som omfattes av den svenske hyresrätten. Disse utleieprisene er regulert i Sverige.

Kort tid etter meldte Moderaternas partileder Ulf Kristersson at også de vil stemme for mistillit.

- Vår vurdering er klar. Denne regjeringen skulle aldri ha tiltrådt. Vi har allerede stemt nei til Stefan Löfven flere ganger. Selvsagt kommer vi til å gjøre det igjen, skriver Ulf Kristersson på Facebook.

Klokka 14 inntok Stefan Löfven Riksdagen for utspørring. Det var på forhånd møtt opp et stort presseombud.

- Dette er ikke ansvarlig

Löfven mener opposisjonen har misforstått hva regjeringen har foreslått.

- Det finnes ikke noe regjeringsforslag. Det finnes et utredningsforslag, sa Stefan Löfven fikk spørsmålet om det omstridte boligforslaget i Riksdagen torsdag.

- Dette er ikke ansvarlig, sa Löfven med adresse til Vänsterpartiet og spurte hva alternativet er.

- Det virker åpenbart som om statsministeren savner tillit i Riksdagen, svarte Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar og hevdet Löfven ikke svarte på hennes spørsmål om hva som er regjeringens grunnlag i Riksdagen.