La barna spille data

Foto: Håvard Solem, TV 2 Nettavisen

Dataspill er ikke mer skadelig enn TV og tegneserier. Det viser en ny undersøkelse.

Det danske Medierådet for Børn og Unge har fått laget en oversikt over de viktigste undersøkelsene av om dataspill er skadelige.

Det har blitt mye fokusert på dataspilling og økt aggresjon hos den som spiller, men forskningsresultatene peker i alle retninger.

Dataspill en del av leken
Mediarådet mener at det ikke er mulig å si at voldelige dataspill er skadelige, og synes undersøkelser i framtiden bør konsentrere seg om det finnes enkelte grupper av barn og unge som er spesielt utsatte for påvirkning fra voldelige spill.

Rådet mener videre at dataspill generelt er et nytt og positivt element i gutter og jenters lek.

”Den kritikken som for tiden rettes mot data- og TV-spill er ikke annerledes enn den kritikken som til en hver tid rettes mot barns opptatthet av nye medier. TV, video, tegneserier og film er alle blitt kritisert etter samme mønster”, skriver rådet i sin rapport.

Underholdning og sosialisering
En ny undersøkelse avdramatiserer skadevirkningene av å spille dataspill, og mener lovregulering ikke er veien å gå for å beskytte barna mot voldelige spill.

Barna bruker dataspill til underholdning, utvikling av kunnskaper, som tidsfordriv og for å skape seg et sosialt nettverk – særlig guttene.

Nesten alle barn mellom fem og 18 år har en PC hjemme, og de bruker den. Spillkonsoller er mest utbredt blant barn mellom åtte og 12, og gutter spiller oftere konsollspill enn jenter.

Generelt har nesten dobbelt så mange gutter sm jenter en egen PC på rommet. De fleste barn stifter bekjentskap med internett i en alder av 8-9 år.

Gutter spiller mest
Det er færre barn mellom 13 og 18 år som spiller enn i aldersgruppen åtte til 12, men tenåringene bruker dobbelt så mye tid på spillingen når de først setter seg ned.

Dette tallet gjelder i hovedsak gutter, som spiller nesten dobbelt så mye som jentene. Åtte prosent av barna spiller mer enn 20 timer i uken.

Det er også kjønnsforskjeller i hvilke spill som er populære. Jentene foretrekker spill hvor de bygger opp verdener og relasjoner, eller puslespill som Tetris, mens gutta foretrekker action.

Jentenes favorittspill:
1. Simulasjonsspill som Black&White og The Sims.
2. Plattformspill som Super Mario og Sonic.
3. Puslespill som Tetris og Minesveiper.
4. Sportsspill som Tony Hawks Pro Skater.

Guttenes favorittspill:
1. Actionspill som Half-Life og Grand Theft Auto.
2. Sportsspill som NBA Basket.
3. Strategispill som Civilization og StarCraft.
4. Racingspill som Grand Tourismo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.