Gå til sidens hovedinnhold

La det bli lys... ...og det ble lys

Rjukans nye vinterlys er en verdenssensasjon.

31. oktober åpner Rjukan offisielt sitt nye Solspeilet. Dermed realiseres en 100 år gammel idé. Allerede har nyheten om Solspeilet på Rjukan i Tinn kommune fått internasjonal interesse.

Byen under Gaustatoppen ligger i en øst/vest - vendt dal som gjør at sollyset forsvinner fra oktober til mars.

Allerede i 1913 lanserte Sam Eyde, grunnleggeren av Norsk Hydro på Rjukan, ideen om «Solspeil paa Rjukan». Eide ville gi sine arbeidere sollys på vinteren, men manglet teknologien til å gjennomføre ideen.

Istedenfor ble gondolbanen Krossobanen bygd i 1928 slik at beboerne i Rjukan kunne fraktes opp til sollyset på fjellet. Banen var Europas første og går fra Rjukan til Gvepseborg 886 meter over havet.

Så, da kunstneren Martin Andersen flyttet til Rjukan for ti år siden, lanserte han igjen ideen om Solspeilet. Denne gangen var ikke teknologien et hinder og ting begynte å skje.

- Det er et litt sykt prosjekt, men vi har fått en helt enorm respons fra medier over hele verden. Det er helt fantastisk, sa ordfører Steinar Bergsland i Tinn kommune til NTB sist uke.

31. oktober 2013 får Rjukan sin andre nyvinning i jakten på sollyset. Tre solspeil er montert i fjellveggen 450 meter over Rjukan torg. Speilene er på tilsammen 51 kvadratmeter og sender sollyset ned til et cirka 600 kvadratmeter stort område på torget. Prislappen er cirka fem millioner kroner.

De tre speilene har blitt løftet på plass med helikopter. Speilene har to bevegelsesakser og forhåndsinnstilte dataprogram følger solas bane hele året. Speilene styres med trådløs datakommunikasjon fra Rjukan Torg. Solspeilet får sin energiforsyning fra sol og vind som akkumuleres i batterier.

Etter planen skal Solspeilet altså innvies offisielt neste torsdag, men siden åpningen er avhengig av sol og skyfritt vær, så kan åpningsseremonien flyttes til et annet tidspunkt den uken.

- Det er virkelig spesielt å stå på nede på torget å kjenne varmen fra Sola, sier ordfører Bergsland til britiske Daily Mail.

Avisen er bare én av svært mange medier verden over som har skrevet om den nå solfylte byen mellom fjellene. Googler du «Rjukan» og «sunlight», eller klikker her, så kan du se selv.

HTML EMBED
Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser

Kommentarer til denne saken