RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La folk få teste spriten

Sist oppdatert:
Etter 17 dødsfall i den tragiske metanol-saken, kan det være på tide å vurdere drastiske skritt. Et alternativ er å sette opp testlaboratorium for folk som har sprit de er i tvil om.

Spritsmugling har vært lukrativt i mange tiår, og gesjeften vil neppe forsvinne så lenge vi har høye alkoholavgifter og en restriktiv alkoholpolitikk.

På Stortinget og i store lag av befolkningen er det oppslutning om denne politikken fordi misbruk av alkohol er et stort samfunnsproblem. Det antas at mindre tilgjengelighet og høy pris senker det generelle forbruket, og at det i neste omgang gir mindre misbruk.

Bør folk få teste om spriten er metanol?
Ja
Nei

Se resultat
Dessverre har det siste året gitt oss et alvorlig bevis for at politikken også åpner for organisert kriminalitet der kyniske forbrytere ikke har noen skrupler mot å selge dødelig gift forkledt som billig sprit.

Når politiet nå har gått ut med bilde av en person som til nå bare er siktet i saken, er det en desperat handling for å hindre flere uskyldige i å dø.

Vi mener det er tid for å vurdere enda mer drastiske tiltak ettersom flere tusen liter dødbringende metanol fortsatt er på avveie, og det i verste fall bare skal noen få drinker til for å føye flere dødsfall til på listen. I mange tilfeller kan ofrene ikke ha den ringeste mistanke om at alkoholen de blir servert er livsfarlig.

Heldigvis tar de aller fleste til vettet, og lar være å drikke spriten de har kjøpt ulovlig. Mange av dem går sikkert også til politiet for å hjelpe til å nøste opp saken.

Men det er dessverre all grunn til å tro at endel velger å lukke øynene for faren.

I forrige runde ga politiet et generelt amnesti for å levere inn metanol. Det er underlig at ikke dette tiltaket igjen er forsøkt.

Men det aller beste ville være om man etablerte test-laboratorier, slik at folk som har sprit de bare er litt i tvil om, kan få testet om det er snakk om metanol. Faktisk er det mye lettere for folk flest å brenne sprit selv, enn å påvise den kjemisk lille forskjellen mellom metanol og etanol.

Et slikt tiltak er selvsagt stikk i strid med norsk alkoholpolitikk, og kan neppe være permanent. Men etter 17 dødsfall er det på tide å innse at man står midt oppe i en akutt krise, og å treffe tiltak deretter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere