Gå til sidens hovedinnhold

– La Joshua få komme hjem!

Flere hundre mennesker møtte opp til fakkeltoget for norske Joshua French, som sitter fengslet på det sjette året i Kongo.

KARL JOHAN: Lørdag 15. november gikk fakkeltoget for Joshua French fra Jernbanetorget og frem til Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Der ble det holdt appeller av blant andre Kjell Magne Bondevik, Hanna French og Knut Moland. Skuespiller Per Christian Ellefsen leste diktet «Du må ikke sove» og sangstemmen til Gjøril Songvoll tiltrakk seg mange nysgjerrige.

Demonstrantene i fakkeltoget hadde en klar melding: «Norges regjering må ta grep! Joshua French er dødsdømt som spion for Norge og offer for justismord.»

LES OM FJORÅRETS FAKKELTOG FOR JOSHUA

Bønnfalt Solberg og Brende

Hannah French, søsteren til Joshua French, bønnfalt statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende om å få broren sin hjem, som for fem og et halvt år siden ble fengslet i Kongo.

– Dette er ekte, Joshua er ikke en romanfigur eller en karakter på TV. Han sitter i en celle og råtner. Det er vondt å se en du er glad i lide dag etter dag. Myndighetene har sagt de har jobbet med dette i fem og et halvt år. Nå er det på tide å bytte strategi, dette fungerer ikke. Erna og Børge, jeg bønnfaller dere om å få ham hjem. Han er kanskje ikke så viktig for dere, men for meg er han alt.

Kjell Magne Bondevik var også klar i sin tale da han holdt appell.

– La Joshua få slippe. La ham få komme hjem. Vi appellerer til norske myndigheter: Stå på enda hardere slik at Joshua skal få erfare våre idealer for humanitet, menneskeverd og menneskerettigheter. La Joshua få komme hjem i humanitetens og menneskeverdens navn før det er for sent.

LES OGSÅ: Joshua French:
– Jeg lover å fortelle vår historie en dag

Var aldri i tvil

Knut Moland, faren til Tjostolv Moland som døde i fengselet i 2013, sa i sin appell at French må få komme hjem før han blir pint ihjel. Han har heller aldri vært i tvil om at French ble uskyldig dømt for drapet på Tjostolv.

Ingen nordmann etter krigen har opplevd verre behandling enn Joshua. Han sitter på celle med ni andre, og ser aldri dagens lys.

Moland fortalte også at da Joshua ble tiltalt for drapet på Tjostolv, spurte media hva Moland tenkte om det. Da svarte han at Joshua ikke drepte Tjostolv, og at det var like sikkert som at han ville bli dømt for det.

Hvis ikke noe gjøres, vil ikke Joshua klare det. Han er i ferd med å bli pint ihjel, sa Moland.

LES OGSÅ:

Mor mister aldri håpet om at Joshua kommer hjem til Lambertseter
M
amma French: Medfange overhørte planer om å legge skylden på Joshua

–Mamma, det er ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd