Fredag formiddag ble det klart at riksadvokaten anbefaler å gjenåpne saken mot Jan Helge Andersen. 42-åringen risikerer å bli tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia-saken.

– Jeg har både pratet med dem og vært i SMS-kontakt med dem. De har vært veldig spent på hva som kom i dag, sier bistandsadvokat Haakon Brækhus.

Videre sier Brækhus at de pårørende er glad for avgjørelsen, men at det ligger en knalltøff prosess foran dem, og at det blir en veldig stor belastning.

Gjenopptakelsen kommer måneder etter at Viggo Kristiansen ble frikjent i saken. Han har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre og satt nærmere 21 år uskyldig i fengsel før han ble løslatt 1. juni 2021.

Nå blir det opp til Gjenopptakelseskommisjonen å vurdere om saken skal gjenåpnes.

De pårørende er glad for avgjørelsen

– Jeg har både pratet med dem og vært i SMS-kontakt med dem. De har vært veldig spent på hva som kom i dag, sier Haakon Brækhus.

Han er bistandsadvokat for foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Videre sier Brækhus at de pårørende er glad for avgjørelsen, men at det ligger en knalltøff prosess foran dem, og at det blir en veldig stor belastning.

– Det er en veldig stor belastning. Man må belage seg på at dette kommer til å ta tid – både i kommisjonen, i domstolene og i eventuelle ankerunder. Det er en lang vei foran oss, sier han.

– Hva tror familien om veien videre nå?

– De tenker at de må stålsette seg og stå i det. De er fornøyd med avgjørelsen, men som jeg har vært inne på så er dette veldig belastende for dem.

– Tankene går til familien

Terje Helland har vært en sentral støttespiller for Viggo Kristiansen gjennom Baneheia-saken. Han trekker frem at Gjenopptakelseskommisjonen som regel følger påtalemyndighetenes råd i slike type saker.

Tre ganger siden 2004 har påtalemyndigheten begjært gjenåpning til ugunst for en frikjent person. Det sier Gjenopptakelseskommisjonen til TV 2.

– Derfor er det all mulig grunn til å tro at de vil følge riksadvokatens avgjørelse, forteller han.

Han mener det selv før Oslo-politiet startet sin etterforskning, var nok informasjon til å gjenåpne saken mot Jan Helge Andersen.

– Når Oslo-politiet i tillegg finner DNA-spor kun er forenelig med overgrep og han i tillegg står fast med elleville og lite troverdige forklaringer om egen rolle, kunne ikke riksadvokaten gjøre annet enn å anbefale gjenåpning av saken, konstaterer han.

Helland forteller at han selv er lettet og at avgjørelsen føles riktig.

– Samtidig må jeg få lov å sende tanker til de pårørende her. Som beklageligvis får revet opp igjen de vonde følelsene de har vært gjennom de siste årene. Som skyldes slett politiarbeid og manglende vilje og evne til å reagere på åpenbare feil i alle disse årene, sier han og legger til:

– La oss i det minste håpe at de endelig får det riktige svaret på deres store mareritt.