Gå til sidens hovedinnhold

La planen umiddelbart etter nederlaget: Han skal i ringen mot Hadia Tajik

De er sett på som mulige arvtagere i Ap og Høyre. Nå blir de rivaler i fire år.

Tidlig neste uke blir det klart hvem som skal sitte i de ulike komiteene på Stortinget, samt hvem som bli komitéledere.

Flere kilder bekrefter til Nettavisen at den nylig avgåtte forsknings- og høyere utdanningsministeren, Henrik Asheim (H), skal sitte i arbeids- og sosialkomiteen.

Ikke fordi han har et sterkt ønske om å jobbe med arbeidspolitikk, men fordi han skal være Ap-nestleder Hadia Tajiks rival.

Asheim er en av de to heteste kandidatene til å ta over som partileder i Høyre etter Erna Solberg, sammen med nestleder og avgått olje- og energiminister Tina Bru.

Kort tid etter at valgnederlaget var et faktum, var det klart at Asheim skulle sitte i den komiteen som skygger arbeidet til Tajik - uansett hvilken statsrådpost Tajik fikk.

Torsdag ble det klart at Tajik - ikke overraskende - blir arbeids- og inkluderingsminister.

Les også: Dette er de nye statsrådene - ett valg vekker oppsikt

Årsaken til at Asheim skal opp mot Tajik, er hennes viktige rolle som 1. nestleder i Ap, samt at hun er en potensiell fremtidig partileder.

Tajik er en sterk debattant og formidler, og vil være Aps mest profilerte statsråd i Støres regjering. Hun har mange runder i ringen bak seg, som tidligere statsråd og finanspolitisk talsperson, og skal nå fronte arbeidspolitikk, som er blant Aps viktigste saksområder i regjering.

I Høyre mener man Asheim er partiets sterkeste retoriker, og dermed rett man til å utveksle verbale svingslag med Tajik.

I valgkampen ble han brukt som en generalist som kommenterte en rekke ulike saksfelt, og ofte stod for den overordnede kritikken mot Ap og venstresiden.

Asheim og Tajik blir dermed å utgjøre den nye stjernekampen i norsk politikk.

De to får selskap av Rødts Mímir Kristjánsson, som Nettavisen har meldt skal sitte i arbeids- og sosialkomiteen.

Les også

Mímir Kristjánsson strøk på førerprøven - men fikk drømmekomiteen på Stortinget

Fredag valgte Høyre sitt nye gruppestyre, som skal ledes av Erna Solberg. DN var først til å melde at Asheim blir 2. nestleder i gruppestyret, som er partiets formelle ledelse i Stortinget.

Høyre velger denne komiteen

Nettavisen er også kjent med hvilke komiteer Høyre trolig skal lede de neste fire årene.

Det er kutyme at det største opposisjonspartiet leder både kontroll- og konstitusjonskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen. Denne perioden blir ingen unntak.

Les også: Espen Barth Eide: - Ja, det blir dyrere bensin og diesel på sikt

Høyre vil også be om å få lede helsekomiteen, etter det Nettavisen kjenner til. Men det er ikke avklart hvem som skal sitte i komiteen for Høyre.

Dermed blir ikke Asheim komitéleder. Det er ikke avklart hvem som skal lede arbeidskomiteen, men det skal være SVs foretrukne komité å lede. I så fall blir SV-nestleder Kirsti Bergstø komitéleder.

Les også: Abid Raja forteller om forholdet til faren og telefonen han valgte å ikke besvar