*Nettavisen* Nyheter.

Lå syk da kommunen tauet bort bilen hans

Foto: Østlands-Posten

Jan Malcholm Andersen (76) var sengeliggende og fikk aldri sett advarselen om at bilen kom til å bli tauet.

29.01.11 10:06

Mens Jan Malcholm Andersen (76) lå rett ut med ryggplager i leiligheten sin, fjernet kommunen bilen hans fra parkeringsplassen rett utenfor døra fordi den manglet skilter, skriver Østlands-Posten. Han raser etter at bilen hans ble tauet bort,

– De kunne vel ha ringt på og sagt fra først, sier han.

Ble alvorlig syk
Andersen – mangeårig sjømann og for tiden bosatt i en av Sjømannshjemmets hybelleiligheter ved Pumpeparken i Stavern – kjøpte varebilen i Tyskland sist høst. Før han rakk å få registrert kjøretøyet ble han imidlertid alvorlig syk, og bilen ble stående med utgåtte prøveskilter på aldershjemmets private parkeringsområde like i nærheten.

- I midten av desember fikk jeg et brev i posten med beskjed om at jeg måtte flytte bilen på grunn av ombygging på stedet, og jeg satte den da på den oppmerkede parkeringsplassen utenfor inngangsdøra mi. Lille julaften slo ryggen min seg vrang, og jeg var «ute av drift» helt fram til denne uka, forteller Andersen.

Fikk sjokk
Da han tittet ut for å se hvordan det sto til med bilen sist torsdag, fikk han seg imidlertid et aldri så lite sjokk.

- Bilen var borte. Det første som slo meg var at den var stjålet. Da ble jeg skikkelig fortvilet, sier Andersen, som på grunn av begrenset plass i den lille hybel- leiligheten bruker varebilen til å oppbevare en stor mengde av sine egne eiendeler.

- Jeg hadde blant annet en splitter ny sykkel i lasterommet, sier han.

2 500 kroner
Etter en liten ringerunde fant han ut at det ikke var tyver, men Larvik kommune som hadde fjernet bilen.

- Jeg fikk beskjed om at den sto på Viking, og at det ville koste meg 2.500 kroner å hente den igjen. Jeg ble også fortalt at det skal ha blitt plassert en lapp på bilen dagen før med en advarsel om at den ville bli fjernet dersom den ikke ble flyttet i løpet av dagen.

Sengeliggende
Fordi han var sengeliggende så han imidlertid aldri denne lappen. Det gjorde heller ikke noen av naboene, som han har god kontakt med.

-Hadde parkeringsvakten bare tatt seg bryet med å ringe på og spørre hvem som eide bilen, ville dette aldri ha skjedd, sier en hoderystende Andersen, som mener det hele bunner i mangel på ansvarsetikk og sunn fornuft hos de ansatte i kommunen.

- Dette er helt høl i huet, fastslår han.

- Forbudt
Liv Eide, saksbehandler i Larvik kommunes avdeling for kommunalteknikk, henviser til Vegtrafikkloven, som sier at det er forbudt å hensette et uregistrert kjøretøy på offentlig vei i mer enn 14 dager.

- På den 14. dagen fester vi en lapp til bilen, og i 75 prosent av tilfellene flytter folk kjøretøyet innen vi kommer tilbake neste dag.

- Men Andersen var sengeliggende, og så derfor ikke lappen. Kunne dere ikke ha ringt på og gitt ham beskjeden muntlig?

- Dersom man er syk, kan man selvsagt ringe oss og forklare situasjonen. Vi pleier stort sett å strekke oss langt i slike situasjoner. Men Andersen ringte oss aldri. Erfaringsmessig oppstår det dessuten ofte heftige diskusjoner når vi ringer på dørene til folk, så vi har valgt ikke å utsette trafikkbetjentene våre for den påkjenningen, sier Eide.

Vil kreve kommunen for penger
Det er et argument Andersen ikke kjøper.

- Det må være mulig for de kommunalt ansatte å bruke hodet og være litt service-minded overfor sine beboere. Jeg kommer garantert til å kreve at kommunen dekker utgiftene mine i denne saken, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.