Gå til sidens hovedinnhold

- La ut dødsliste på Facebook

Flere sekulære politikere på attentatliste. Én er allerede drept.

(NTB/Nettavisen): En ledende sekulær politiker i Tunisia har anklaget muslimske ekstremister for forsøk på å etablere et religiøst diktatur i landet. Det skjer etter at en kjent opposisjonspolitiker ble drept i et attentat tidligere denne uken.

Ahmed Nejib Chebbi, som tilhører sentrumspartiet Det republikanske parti, sier han har levd under politibeskyttelse de siste månedene som en følge av den voksende spenningen mellom islamister og sekulære i landet.

- Jeg ble truet. Innenriksministeren informerte meg offisielt for fire måneder siden at jeg var på listen over attentatmål, sier Chebbi til den franske radiokanalen RTL.

- Den tunisiske presidenten ga meg livvakter. Grupper med religiøse aktivister har angrepet kunstgallerier, politiske samlinger, restauranter og barer. De ønsker å etablere et voldelig, religiøst diktatur, og anser meg som en fiende som de må drepe, sier Chebbi.

- Dødsliste på Facebook
Nettstedet Kapitalis publiserte nylig en dødsliste av prominente sekulære politikere og journalister i Tunisia, skriver The Times. Dødslisten skal ha sirkulert på islamistiske Facebook-sider.

Listen, som ble sist oppdatert på mandag, omtalte politikeren og menneskerettsadvokaten Shokri Belaid. Belaid ble skutt og drept i et attentat utenfor sitt hjem onsdag. Han døde på sykehus samme dag som følge av skuddskadene.

Belaid har nylig advart om økende voldsbruk blant islamister som er knyttet til det regjerende partiet Ennahda.

Drapet utløste et voldsomt raseri i Tunisia, og både onsdag og torsdag demonstrerte store folkemengder med krav om regjeringens avgang.

Anklages for drapet
Demonstrantenes sinne er rettet mot regjeringspartiet Ennahda, som anklages for å stå bak drapet. Partiet selv nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

Statsminister Hamadi Jebali foreslo onsdag kveld å oppløse regjeringen og i stedet la en teknokratregjering styre fram til neste valg, men hans partifeller i Ennahda har foreløpig motsatt seg dette.

Flere tusen mennesker samlet seg fredag i en forstad til hovedstaden Tunis for å følge den drepte opposisjonslederen Shokri Belaid til graven.

Mengden vokste hele tiden, men var på rundt 3000 mennesker, melder nyhetsbyrået AFP. Begravelsesprosesjonen skal gå fra en offentlig bygning i forstaden til en gravlund i nærheten der Belaid skal gravlegges.

Gatekamper
Torsdag brukte politiet tåregass mot demonstranter som kastet steiner ved innenriksdepartementet i hovedstaden Tunis. Også i byen Gafsa i sør ble steinkastende demonstranter møtt med tåregass, ifølge øyenvitner.

Dagen før var det også demonstrasjoner i det som kalles den arabiske vårens vugge, Sidi Bouzid.

Varslet generalstreik
Gatene i hovedstaden Tunis lå nærmest fullstendig tomme fredag morgen. Den største hovedorganisasjonen i Tunisias fagbevegelse, UGTT, har varslet generalstreik i forbindelse med begravelsen. UGTT har tette bånd til Folkefronten, en partikoalisjon som Belaid var med på å grunnlegge.

Forretninger holdt stengt og offentlig transport var redusert til et minimum. Noen få busser og trikker var i bevegelse, ifølge nyhetsbyrået AFP, men passasjerer var nesten ikke å se. Flyplassen Tunis-Carthage var åpen, men et stort antall avganger er kansellert, opplyser en representant for flyplassen.

Utviklingen i Tunisia
* Tunisias president gjennom 23 år, Zine al-Abidine Ben Ali, ble tvunget til å forlate landet 14. januar 2011, etter uker med opptøyer og demonstrasjoner. Uroen ble utløst av at en gateselger satte fyr på seg selv fordi han følte seg trakassert av myndighetene.

* Den såkalte sjasminrevolusjonen regnes som begynnelsen på den arabiske våren.

* Islamistpartiet Ennahda, som tidligere var forbudt, ble det største ved valget 23. oktober 2011, med 90 av de 217 plassene i den grunnlovgivende forsamlingen.

* Uroen i landet har fortsatt. En ny grunnlov er ennå ikke på plass. Unntakstilstanden som ble innført etter Ben Alis fall, ble forlenget så sent som 1. februar.

* 5. februar ble opposisjonspolitikeren Shokri Belaid ble skutt og drept utenfor sitt eget hjem i Tunis. Fire opposisjonsgrupper trakk seg fra nasjonalforsamlingen i protest.

* Statsminister Hamadi Jebali har foreslått å oppløse regjeringen og danne en teknokratregjering, men Ennahda avviser dette. Kilde: NTB

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken