RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laber detaljhandel

Sist oppdatert:
Stadig lavere rente utløste ingen juleshoppingfest. Det viser ferske tall for detaljhandelen i desember
Statistisk sentralbyrås detalhandelsindeks steg sesongjustert med 0,2 prosent fra november til desember. Makroekspertene hadde i snitt ventet 0,3 prosent, selv om mange nok hadde kommet litt i tvil etter en ny omgang med labre signaler fra Norges Bank, som i går kuttet renten igjen.

Med i bildet hører det også at den lille oppgangen fra november til desember kom etter et fall på 0,4 prosent fra oktober til november.

Detaljhandelen i Norge økte robust frem til begynnelsen av høsten i fjor, men har siden i praksis stanset opp, når man ser på volumet, som denne indeksen måler.

Bakgrunn

Indeksen publiseres av Statistisk sentralbyrå og kommer mot slutten av månedene etter den som måles. Den viser utviklingen i detaljomsetningen, unntatt motorkjøretøyer og bensin. Statistikken er basert på tall samlet inn fra butikker.

Det oppgis både tall i volum og i verdi, og med og uten sesongjustering. Det er også tall for ulike typer butikker.

Hovedfokus er på månedsvis endring i sesongjustert volumindeks.

Indeksen følges nøye som et mål på aktiviteten til husholdningene, og en kraftig vekst kan indikere kommende rentehevning - og motsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere