RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laber interesse for økologisk drift

Oslo (NTB): Bare én av hundre bønder planlegger å gå over til økologisk drift, viser nye tall. Det står i sterk kontrast til regjeringens målsetting om 15 prosent økologisk landbruk i 2020.

Det er tall i den ferske rapporten «Trender i norsk landbruk» fra Norsk bygdeforskning som viser at norske bønder er lunkne til å drive økologisk landbruk, skriver Nationen.

I 2004 oppga 4 prosent at de hadde planer om økologisk overgang, men nå har altså interessen dalt ytterligere.

- Det handler nok mye om forestillinger om markedet, ikke så mye om støtteordningene. Mange bønder anser ikke avsetningsmulighetene for økologiske produkter som gode nok, sier seniorforsker Hilde Bjørkhaug hos Norsk bygdeforskning.

Hun tror at finanskrisen og usikkerheten i markedet kan ha gjort sitt til å bremse rekrutteringen til det økologiske landbruket.

I fjor var 4,3 prosent av det norske landbruksarealet økologisk, 5,6 prosent medregnet dem som er i ferd med å legge om driften. Det er et godt stykke unna regjeringens mål om at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i Norge skal være økologisk om ti år.

Under Soria Moria-forhandlingene sist høst innså regjeringen at det ambisiøse målet om å nå 15 prosent innen 2015 måtte revurderes. Dermed ble det lagt til fem år ekstra, men heller ikke dette tror landbruksorganisasjonene er realistisk. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere