RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laboratorieansatt kan være smittet av ebola

BEKYMRER: CDC har tidligere mottatt kraftig kritikk for det mange mener har vært dårlige rutiner. CDC-sjef Tom Frieden sier hendelsen «bekymrer ham dypt».
BEKYMRER: CDC har tidligere mottatt kraftig kritikk for det mange mener har vært dårlige rutiner. CDC-sjef Tom Frieden sier hendelsen «bekymrer ham dypt». Foto: Brynn Anderson/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
En person som jobber for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, kan ha blitt eksponert for det dødelige ebolaviruset.

Personen jobbet mandag denne uken uten tilstrekkelig beskyttelsesutstyr med prøver som kan ha inneholdt levende ebolavirus. 

Årsaken var en «sammenblanding» av laboratorieprøver ved CDCs laboratorier i Atlanta, heter det i en uttalelse fra CDC onsdag kveld amerikansk tid.

Tok feil prøver

Prøver med det som trolig var levende virus, ble ved en feil tatt ut av et høysikkerhetslaboratorium. De ble deretter plassert i et laboratorium med lavere sikkerhetsnivå, der en ansatt så jobbet med prøvene.

– Vi kan ikke utelukke at en laboratorieansatt som jobbet med materialet, ble eksponert, heter det i uttalelsen fra CDC.

CDC kan ikke avkrefte eller bekrefte om prøvene faktisk inneholdt levende virus, ettersom prøvene er destruert og laboratoriet rutinemessig desinfisert.

Feilen ble oppdaget da prøvene som skulle være i høysikkerhetslaboratoriet – og som skulle inneholdt levende virus – viste seg å være et annet sett med prøver.

Skal overvåkes

Den ansatte vil bli overvåket for sykdomstegn i 21 dager, som er virusets inkubasjonstid, opplyser CDC, som ikke har oppgitt personens kjønn og alder.

Den amerikanske smittevernmyndigheten understreker at bare denne ene ansatte kan ha blitt eksponert for viruset som følge av feilen.

– Jeg har beordret en full gjennomgang av hendelsen, opplyser CDC-sjef Tom Frieden, som sier hendelsen «bekymrer ham dypt».

– Enhver risiko for ansatte er uakseptabel, og vår innsats for å bedre laboratoriesikkerheten er uunnværlig – sikkerheten til våre ansatte er vår høyeste prioritet, sier Frieden.

Har fått kritikk tidligere

CDC har tidligere mottatt kraftig kritikk for det mange mener har vært dårlige rutiner. I sommer måtte CDC innrømme brudd på rutiner ved håndteringen av prøver med flere ulike typer bakterier og virus.

Den mest alvorlige feilen skjedde i juni da over 80 ansatte ble potensielt utsatt for miltbrann. Prøver med miltbrann – også kjent som anthrax – ble da verken håndtert eller destruert i henhold til rutinene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere