*Nettavisen* Nyheter.

Lader du mobilen riktig?

Mytene er mange om hvordan mobilen skal lades. Her er fasiten.

En undersøkelse analysebyrået Norstat gjennomførte for ektrokjeden Euronics før jul, viste at 19 prosent av oss kom til å få ny mobiltelefon til jul. Tidligere i 2007 spådde Elektronikkbransjen at 1 av 2 nordmenn ville skaffe seg ny mobil i 2007. Men vet du hvordan du skal behandle din nye mobil?

Kan du lade lite og ofte? Eller skal du tømme mobilen for strøm før du lader? Det er oppstått noen myter når det gjelder ladning av mobiltelefoner, og de fleste stammer fra en tid da det ble benyttet en helt annen batteriteknologi enn det vi har i dag.

I denne artikkelen skal vi avlive noen av de mest vanlige mytene:

Myte 1:
Når du får en ny mobil, skal den stå til ladning i 12-24 timer før du begynner å bruke den. Hvis ikke får batteriet kortere levetid.

Fakta:
Dette stemte langt på vei med eldre batteriteknologier, men dagens mobiltelefoner med Li-ion-batterier (Lithium-ion) har ikke behov for å bli ladet opp i lang tid for å oppnå bedre kapasitet. Li-ion-batterier kutter automatisk oppladingen når det er fulladet.

Myte 2:
Du skal alltid tømme batteriet helt for strøm før du lader opp, hvis ikke opplever du «minneeffekten» - det vil si at batteriet etter hvert tror at det er tomt på det nivået hvor det ble ladet opp forrige gang, selv om det fortsatt har masse strøm.

Fakta:
Dette har vært et kjent problem med batterier i mange år, men selv med den forrige batteriteknologien som ble brukt i mobiltelefoner, NiMH, var dette bare delvis sant. Det holdt å lade ut telefonen med jevne mellomrom, og minneproblematikken var unngått.

Med dagens Li-Ion-batterier kan du faktisk tjene på å ha så mye strøm som mulig på batteriet til en hver tid, for batteriet taper seg mest kvalitetsmessig hvis det er helt utladet. Det å lade ut batteriet helt før du lader opp igjen, har ingen positiv effekt med dagens mobiltelefoner.

Myte 3:
Det å lade batteriet litt og litt, for eksempel en time nå og en time senere, forkorter levetiden på batteriet og gir dårligere batterikapasitet over tid.

Fakta:
Problematikken henger sammen med minneeffekten, og har ingen betydning på nye typer batterier. Du kan trygt lade mobilen din i 20 minutter før du skal ut på fest hvis du er redd for å gå tom for strøm i løpet av kvelden.

Det er fortsatt slik at batterier blir dårligere med tiden, men Li-ion-baserte batterier påvirkes i svært liten grad av hvordan du lader dem opp. De taper seg mest hvis de er helt utladet, eller ligger ubrukt i fullt oppladet tilstand, men bruker du mobilen hver dag så kan du bare lade med god samvittighet.

Konklusjonen er at du ikke trenger bekymre deg over forskjellige teknikker å lade telefonen på. Så lenge du sørger for at du har strøm på batteriet, har du gjort jobben din.

Bærbare datamaskiner benytter forøvrig samme type batterier som nye mobiltelefoner, og de samme punktene gjelder derfor også lading av disse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag