RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lader du PC-en riktig?

Feil bruk av din bærbare pc kan gi mye dårligere batterilevetid.

Nettavisen har tidligere skrevet en artikkel der vi har avlivet en del myter om hvordan du bør lade mobiltelefonen din.

I artikkelen skrev vi at prinsippet er det samme med batteriene i bærbare datamaskiner som med mobiltelefoner. Men fordi bærbare datamaskiner og mobiler kan brukes på vidt forskjellige måter, er det likevel enkelte ting du bør tenke spesielt på når det gjelder pc-er.

Egne tanker om bærbare pc-er
Det er to ting som i hovedsak skiller mobiltelefoner fra bærbare datamaskiner: En bærbar datamaskin kan være koblet til strømnettet over lang tid, og primært blir brukt tilkoblet strøm. Det skaper et åpenbart spørsmål: Bør du ta ut batteriet av din bærbare datamaskin hvis du lar maskinen stå tilkoblet strømnettet over lang tid?

En annen problemstilling går ned på et litt mer teknisk nivå, og handler om forskjellen i batteriene som benyttes i en mobiltelefon og en pc. Det er nemlig slik at mobiltelefoner kun har én battericelle, mens bærbare datamaskiner benytter alt fra tre til tolv celler. Som vi skrev i artikkelen om mobiltelefoner taper moderne li-ion-batterier seg aller mest når de er komplett utladet eller når de er helt fulladet.

Spørsmålet blir derfor om bærbare datamaskiner tømmer én og én celle helt for strøm, eller om alle cellene blir ladet ned jevnt. Dette kan ha ganske stor betydning på ladestrategi.

HPs produktsjef svarer
Vi tok oss derfor en prat med HPs produktsjef for bærbare datamaskiner i Norge, Stian Trosby, for å høre hva slags anbefalinger verdens største leverandør av datamaskiner hadde.

Vi anbefaler at du tar ut batteriet på din bærbare datamaskin hvis maskinen står tilkoblet strømnettet i mer enn to uker av gangen.

- HP

- Vi anbefaler at du tar ut batteriet på din bærbare datamaskin hvis maskinen står tilkoblet strømnettet i mer enn to uker av gangen, forteller Trosby.

Årsaken er så enkel som at det som regel trekkes litt strøm gjennom batteriet selv om maskinen er koblet til strøm. Det betyr at batteriet til enhver tid topplades.

I tillegg er det ikke nødvendig å utsette seg for en større risiko enn nødvendig. Li-ion-batterier skal egentlig slutte å lade når det er fullt, men en feil kan oppstå, noe som kan føre til overopphenting og brann i batteriet.

Ikke la batterier ligge fulladet
Det er likevel viktig å huske på at det ikke er om å gjøre å trekke ut batteriet fra pc-en så fort det blir fullt. Forskjellen mellom å ha et fulladet batteri liggende sittende i pc-en over tid og å ha den liggende i hylla er minimal. Slitasjen på batteriet av å stå koblet på strøm over lang tid er relativt liten.

Hvis du ha maksimal holdbarhet på batteriet, bør du lade ned batteriet til rundt 60-80 prosent før du tar det ut. Det er på dette nivået batteriet holder seg aller best.

PC-produsenten Lenovo forteller til Nettavisen at de har funksjon som stopper ladingen av batteriet når den kommer til et bestemt nivå, slik at batteriet ikke fylles helt opp. Dermed sørger de for at batteriet får en lengre levetid. Har du en slik funksjon, kan det være lurt å ta den i bruk.

Du trygt kan kladdlade så mye du vil også på bærbare datamaskiner.

- Lader seg ut jevnt
Når det kommer til spørsmålet om hvordan de forskjellige cellene lades ut i et batteri, så er svaret enkelt.

- Cellene er seriekoblet og lader seg derfor ut jevnt. Det er ikke slik at én og én celle tappes helt, forsikrer produktsjefen.

Det betyr at du trygt kan kladdlade så mye du vil også på bærbare datamaskiner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere