Lady Gaga fikk den store æren av å synge nasjonalsangen i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden som USAs neste president. Se opptredenen her - og hvorfor det ble reagert på antrekket til artisten:

Slik blir Bidens innsettelse:

Det blir en nedskalert innsettelse av påtroppende president Joe Biden med økte sikkerhetstiltak onsdag.

Den nedskalerte seremonien kommer som følge av koronapandemien, mens opprøret og stormingen av Kongressen 6. januar har ført til massive sikkerhetstiltak. Blant annet er Nasjonalgarden satt inn.

Det er ventet at innkommende og utgående ministere, medlemmer av Kongressen, høyesterettsdommere og avtroppende visepresident Mike Pence deltar i den nedskalerte seremonien. Den vil som vanlig foregå utendørs på vestsiden av kongressbygningen med utsikt mot Washington-monumentet.

President Donald Trump kommer ikke til å delta på innsettelsen. Han forlater Det hvite hus rundt klokken 14 og reiser til Florida.

Les også: – Biden vil knuse Trumps drømmeprosjekt på første dag som president

Tas i ed

 • Selve seremonien er ventet å starte mellom klokken 16.30 og 17.30. Før seremonien skal Biden, som er en troende katolikk, i messe i St. Matthews-kirken i Washington. Han har invitert ledere fra begge partier.
 • Ca klokken 17.30 (norsk tid) ble Kamala Harris historisk da hun ble sverget inn som USAs første kvinnelige visepresident.
 • Biden ble tatt i ed klokken like før klokken 18.00. Ifølge grunnloven kreves det at den påtroppende presidenten sier en ed hvor vedkommende sverger å være en trofast president og beskytte grunnloven. Han sverges inn av høyesterettsjustitiarius John Roberts.
 • Lady Gaga sang nasjonalsangen under seremonien, mens Jennifer Lopez, Bruce Springsteen og countrystjernen Garth Brooks også skal opptre.
 • Biden holder innsettelsestale. Det er ventet at han vil snakke om å samles som amerikanere og sine løsninger på problemene USA står overfor.

Les: Trump: - Vi kommer tilbake

Til Arlington

 • Biden og Harris vil etter å ha blitt tatt i ed tradisjonen tro inspisere militære tropper på østfronten av kongressbygningen.
 • På tradisjonelt vis ventes den nylig innsatte presidenten deretter å spise med kongressrepresentanter i kongressbygningen.
 • Rundt klokken 20.30 reiser Biden til æresgravlunden i Arlington og legger ned krans på den ukjente soldats grav. De tidligere presidentene Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama deltar.

Les også: - Melania Trump vil ikke vise Jill Biden hvor hun lagrer sitt dekor i Det hvite hus

Markeringer med sosial distanse

 • Biden reiser deretter med militæreskorte til Det hvite hus og går inn i presidentboligen for første gang. Det ventes at han kort tid senere signerer sin første presidentordre.
 • Rundt klokken 21.15 starter nettarrangementet «Parade Across America», som erstatter den tradisjonelle paraden. Komiker Jon Stewart og flere artister vil delta.
 • Biden deltar i et 90 minutter langt show rundt klokken 2.30, «Celebrating America», ledet av Tom Hanks. Showet erstatter de tradisjonelle innsettelsesballene som i år er avlyst.