*Nettavisen* Nyheter.

Lær å bli forfatter

Drømmer du om å bli den nye Astrid Lindgren eller Roald Dahl? Nå kan du gå på skole for å lære det.

31.01.07 07:05

(SIDE2:) Norsk barnebokinstitutt startet høsten 2006 en utdannelse for barne- og ungdomsbokforfattere. Her lærer elevene å beherske ulike sjangere og får vurdert tekstene sine av forfattere og fagfolk.

Treårig prosjekt
- Norsk barnebokinstitutt utviklet ideen sammen med Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, ganske enkelt fordi de eksisterende forfatterutdanningene ikke tar dette området opp i tilstrekkelig grad, sier Dag Larsen, prosjektleder for utdannelsen.

Studentene blir tatt opp på grunnlag av innsendte tekster. Til årets utdannelse meldte det seg 60 søkere, men bare 14 stykker ble tatt inn.

Tilbudet går ut på å utdanne folk som vil prøve seg som forfattere, men den kan også være nyttig på formidlingssiden, i skole, bibliotek og media.

- Jeg pleier å si det sånn at forfattere blir bare de som ikke kan la være. Dermed pleier jeg også å si at den som kan la være å skrive og for alt i verden utgi, heller ikke bør satse på dette yrket. Men utdanning! Det tar ingen skade av, sier Larsen.

Utdanningen er foreløpig et treårig, todelt prøveprosjekt. Til sommeren avsluttes del én, som er et ettårig prosjekt. Til høsten starter et toårig tilbud, hvor undervisningen vil gå noe mer i dybden. Til slutt vil begge modellene evalueres, for å finne ut hvordan det endelige tilbudet blir.

- Tror alle vil lykkes
Erik Eikehaug er en av elevene på skolen. Han er veldig fornøyd med tilbudet:

- Det fungerer kjempegodt. Jeg tror at alle elevene vil lykkes, og jeg vet at flere av oss vil bli barnebokforfattere, sier han.

Han bruker sjelden bøker som inspirasjonskilde når han skriver, men forteller at han blant annet ser opp til Astrid Lindgren, Roald Dahl og Nick Hornby.

- Jeg skriver hver dag. Jeg har egentlig ikke noe valg, sier han.

24-åringen har laget historier siden før han kunne skrive.

- Jeg har skrevet en roman fra tiden på videregående og jobber med en novellesamling. Men jeg har aldri turt å sende det inn, sier han beskjedent.

For tiden jobber han med sitt hovedprosjekt, som skal bli en kollektivroman for ungdom og voksne.

Det er uansett litteratur
Elevene er delt inn i tre grupper som skal hjelpe hverandre med prosjektene. I tillegg har hver gruppe fått utdelt en mentor.

Mentor for gruppen til Eikehaug er forfatter Jon Ewo, som har skrevet for både barn, ungdom og voksne.

- Jeg har i årevis vært en av dem som har snakket om at også vår del av litteraturbransjen må tas på alvor. Jeg mener at det ikke er noen forskjell på å skrive for unge eller voksne. Det er uansett litteratur, det må tenkes ut som litteratur og det må skrives som litteratur, sier han.

Han forteller også at han liker å jobbe som konsulent som bedriver tekstanalyse og jobber med tekster i en prosess. Han har det rett og slett veldig moro.

Ewo har stor tro på de fem elevene han hjelper.

- Jeg mener samtlige av mine har et talent. Og i all beskjedenhet har jeg ambisjoner på deres vegne. Jeg forventer at de alle i løpet av et eller flere år skal ha debutert, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.