*Nettavisen* Nyheter.

Lærdal nå: - Ikke krise med strømmen

ØDELAGT: Trafostasjonen i Lærdal ble ødelagt under brannen og det kan gå måneder før den er i drift igjen. Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)

Lærdal Energi sier de jobber med flere alternative løsninger.

21.01.14 12:59

LÆRDALSØYRI/OSLO (NTB og Nettavisen): Hovedstrømlinjen inn til Lærdal er ødelagt og det kan ta flere måneder å utbedre. Ordfører Jan Geir Solheim i Lærdal er bekymret for de varslede kuldegradene.

- Det haster
- Det haster. Vi har ikke har kapasitet til å forsyne hele bygda med strøm, og dersom strømforbruket øker, vil vi få et mye større problem enn vi har i dag, sier Solheim til NTB.

Kommunen ber Forsvaret om å fly inn en midlertidig trafo fra Hammerfest.

- Jeg vet at vi undersøker mulighetene for å erstatte koblingsstasjonen som har brent. Det kan se ut som om det er verre enn først antatt, og at en kuldeperiode er på vei inn. Vi må finne et koblingsanlegg som passer, og det ser ut som det nærmeste er i Hammerfest, sier han.

Hele Lærdalsøyri går foreløpig på strøm fra aggregat.

- Vi har tre grender uten strøm, og Fodnestunnelen er fortsatt uten lys. Det er behov for høyt strømforbruk de nærmeste dagene, og det har vi ikke, sier ordføreren.

Venter kaldere vær
Tirsdag morgen er det 1 kuldegrad og vind i Lærdalsøyri. Men yr.no melder at gradene vil krype ned til minus 9 fredag.

- Vi har redusert strømforbruket på noen kommunale bygg, deriblant Fodnestunnelen. Vi har tre grender uten strøm, og enda har vi ikke nok strøm, sier Solheim til NTB.

På sine nettsider oppfordrer Lærdal kommune innbyggerne på Lærdalsøyri til å ha minimalt med strøm på.

- Dette er avgjørende for å få stabil strøm til alle, heter det.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke krise med strømmen
Lærdal Energi håper å ha på plass en løsning som er fullgod for å kunne levere nok strøm i Lærdal i løpet av dagen, melder NTB.

- Det er ikke krise med strømmen i Lærdal, sier daglig leder Per Gullaksen i Lærdal Energi til NRK Sogn og Fjordane.

Gullaksen forteller at det siden brannen natt til søndag har vært jobbet med flere alternative løsninger

- Dette med transport av utstyr fra Hammerfest er ett av alternativene vi har jobbet med, sier Gullaksen.

Han forteller også at de ikke har gitt opp å reparere hovedstrømlinjen, da koblingsanlegget ikke er helt utbrent.

Samtidig er det flere som ikke har fått strømmen tilbake. Kraftselskapet ber folk holde tilbake på strømbruken.

- Skader for 100 mill. kroner
Taksmann Hallgeir Nesse i If anslo overfor Bergensavisen mandag at verdier for hundre millioner kan ha gått tapt i storbrannen.

Han har jobbet som takstmann i 18 år hvor brannskadde hus har vært hans spesialområde.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Skulle jeg dra en sammenligning, må det være raset i Hatlestad terrasse i Bergen, sier han til avisa.

Antall totalskadde bygninger etter brannen i Lærdal er tirsdag oppjustert fra 23 til 35. I tillegg har flere hus fått vannskader og røykskader.

Det bekrefter ordføreren overfor NTB. Antall totalskadde bolighus er samtidig økt fra 16 til 17.

- Antall tapte historiske bygninger er oppjustert fra tre til seks-sju stykker, forteller informasjonsansvarlig Odd Helge Brugrand i det lokale kriseteamet til NTB.

Seks på sykehus
Brugrand påpeker at antall skadde hus kan komme til å bli oppjustert etter videre gjennomgang. Kriseteamet startet møtet på rådhuset i Lærdal klokken 8. På samme tidspunkt startet politiet videre etterforskning av brannen.

Mer enn 400 personer har blitt undersøkt av lege etter brannen. Omtrent 100 personer har fått behandling for å ha pustet inn røyk. Tirsdag morgen lå fortsatt seks personer på sykehus etter brannen, hvorav fire er innlagt i Førde og to i Lærdal.

Aktuelle lenker:

Kriseinfo.no

Helse Førde

Lærdal kommune

Sogn og Fjordane politidistrikt

Informasjon fra politiet på Kriseinfo

Lærdal Energi

Sogn Avis

Ny brann
Like før klokken 23 lørdag kveld kom meldingen om brann i et bolighus i Kyrkjegata i Lærdalsøyri i Lærdal kommune. Folkene som var i huset, kom seg ut i god behold, men brannen spredte seg raskt til flere hus på grunn av sterk vind. Ingen liv gikk tapt i brannen, men mandag ble det anslått at mellom 50 og 70 personer ble hjemløse i løpet av helgen. Som følge av dette har kommunen satt ned en nemnd som skal bidra med innkvartering.

Kraftig vind natt til tirsdag førte til at det igjen begynte å brenne igjen i Lærdalsøyri. Denne gangen blusset flammene opp i terrenget ved brannstasjonen, skriver Sogn Avis.

Brannen ble raskt slukket med et brannslukningsapparat, melder politiet.

- Viktig å tenke forebyggende
Brannen i Lærdal har fått mye oppmerksomhet også i fagmiljøet som jobber med brannvern.

Brannsjefen i Drøbak, Johan Stokkeland, sier til lokalavisa Amta at en brann i den gamle trehusbebyggelsen i Drøbak kan bli like ille som den i Lærdal.

- Blåser det som det gjorde i Lærdal kan det gå riktig ille uansett, så det er veldig viktig å tenke forebyggende slik at branner ikke skal oppstå. Særlig i den gamle verneverdige bebyggelsen av tre, sier han til avisa.

Falske kontrollører
En rekke ganger har personer i Stjørdal som utgir seg for å være fra brann- og redningstjenesten, forsøkt å ta seg inn i privathus, melder NTB. Varabrannsjef Jarle Engan ber folk være forsiktige.

Senest mandag kveld forsøkte noen å ta seg inn i et privathus med påskudd om at de skulle se etter et farlig stoff, opplyser Engan til NTB.

Brann- og redningstjenesten i Stjørdal gikk derfor ut på Twitter og Facebook med en advarsel.

Les også:

Leif Thomas (18) så huset sitt i brann på TV

- Jeg kledde bare på meg og tok hunden min

Alt om storbrannen

DIREKTE: Følg vår liveblogg om storbrannen i Lærdal her

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.