*Nettavisen* Nyheter.

Lærer kom for sent - ble sagt opp

Foto: Ørnulf Holen (TA.no)

- En lærer må komme til tida, fastholder rektoren. Læreren krever jobben tilbake.

27.09.12 09:18

SKIEN (Telemarksavisa): Onsdag i Nedre Telemark tingrett startet rettssaken hvor en oppsagt lærer krever jobben tilbake. Rektoren ved skolen forklarte i retten at det får store konsekvenser når en lærer ikke kommer på tida.

- I en lærergjerning så er det normal kutyme at man varsler om at man er syk før timen begynner, sa rektoren, som erkjente at det ikke bare var den oppsagte læreren som av og til kom for sent på skolen.

- Men N.N. (den oppsagte læreren) har et helt annet omfang av ulegitimert fravær enn de andre lærerne, sa rektoren, ifølge TA.no.

- Toppen av et isfjell
Rektoren representeres av Telemark fylkeskommunes advokat, Siv Dalen Borgen. Den oppsagte læreren representeres av advokat Jan Erik Granmo.

Det er enighet mellom partene i at flere elever kom med klager på den oppsagte læreren, før han fikk en skriftlig advarsel. Klagene gikk på at læreren kom for sent, lite tilbakemeldinger til elevene og manglende karaktersetting.

Granmo mente imidlertid at det er kommet klager på flere av skolens lærere, og han hevdet at skolen ikke har villet gi innsyn i disse.

- Klagene på min klient er bare «toppen av et isfjell», sa Granmo.

- Det er ikke riktig, mente Dalen Borgen.

- De ble enige
Et meklingsmøte i desember i 2010 mellom den oppsagte læreren og rektoren, endte i noen punkter med forslag til hvilke endringer læreren skulle gjøre. Læreren ville ikke undertegne protokollen, men forklarte i retten at spenninga løste seg opp etter dette møtet. Og Granmo mente at læreren etter dette møtet ikke hadde gjort seg skyldig i noe som kunne forsvare en oppsigelse.

- Her (i det nevnte møtet) slås det en strek over alt som har vært av kritikk, man ser framover og blir enige om tiltak, i den grad det har vært uenigheter. Dette er av avgjørende juridisk betydning, sa Granmo.

Forsvant fra timen
Elever hadde blant annet klaget på at læreren av og til forsvant fra timene i noen minutter. Læreren forklarte i retten at dette var en pedagogisk metode han brukte, siden han ville la elevene finne svarene på egen hånd i oppslagsverkene sine, før de gikk gjennom løsningene sammen på tavla.

Når det gjaldt at han noen ganger kom for sent, forklarte han at han da kompenserte for dette ved å undervise utover vanlig skoletid. Og han sa videre at han noen ganger hadde slitt med å få start på bilen i kulda, og at han da hadde kommet for sent.

- Vi mener at det var mer regelen enn unntaket at du kom for sent, sa Dalen Borgen.

- Det er ikke riktig, sa læreren, som sto fast på at han følte en stor lojalitet til arbeidsgiveren, og at han møtte godt forberedt til timene.

- Veldig vanskelig
- Mener du selv at det er noe du kunne ha gjort annerledes, og eventuelt ha forbedret?

- Ja, det er helt klart at det er mulig å bli bedre. Og noe er at jeg kunne kommunisert bedre med ledelsen om hva jeg gjør og tenker. Og å bli bedre på tilbakemeldinger og ikke la en e-post stå ubesvart, svarte læreren.

Dalen Borgen påpekte at det var kommet skriftlige klager på læreren også etter meklingsmøtet med rektoren.

Rektoren selv sa i retten at han ikke så noen vilje hos læreren til å forbedre seg.

- På tross av mine forsøk på korrektive tiltak, så kom det nye klager, sa rektoren, som erkjente at dialogen med læreren etter hvert hadde blitt veldig vanskelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.