Lærer sjokkerte med Breivik-uttalelser

Foto: Privat (Filmeliten)

Ringsaker-lærer sjokkerte med voldsfilmer og sympatierklæringer om mannen bak 22. juli-terroren. Fredag mistet han jobben.

10.02.12 12:25

Etter et møte med ledelsen i Ringsaker kommune, er det klart at Kjetil Wangen slutter på dagen som lærervikar etter at elever og foreldre reagerte på at mannen markedsførte egenproduserte voldsfilmer på nettet og kom med uttalelser om Anders Behring Breivik.

Arbeidsforholdet tok slutt etter et møte fredag.

- Øyeblikkelig virkning
- Vi er blitt enige om at arbeidsforholdet avsluttes, og det skjer med øyeblikkelig virkning. Vi har hatt en god dialog og er enige om dette, sier kommunalsjef Anne Kari Thorsrud i Ringsaker kommune til Nettavisen.

Hun sier det var foresatte som tok kontakt med skolen da de ble klar over og reagerte på lærerens aktivitet på internett.

- Jeg leker med ilden, og jeg vet det er farlig, men jeg mener at ytringsfrihet må være total ytringsfrihet, uttalte Kjetil Wangen til Nettavisen før møtet.

Etter at lærerens hobby med produksjon av voldsfilmer ble kjent, sjokkerte han med å uttrykke sympati for Anders Behring Breivik på sin Facebook-side.

Folk som er bosatt på stedet, er sjokkert over at mannen kan arbeide som lærer i skolen, het det i lokalavisa Hamar Arbeiderblad .

Fikk mange til å reagere
Sambygdinger med læreren har tatt vare på flere av mannens statusoppdateringer på Facebook. Nylig skrev han følgende melding som fikk skoleledelse, politi og sambygdinger til å reagere:

«Håper Ap atter setter ut AUF-ere på Utøya i året som kommer, og at året byr på en ny flott jaktsesong der ute».

Noen timer etter at mandagens fengslingsmøte i Oslo tingrett var over, skrev Ringsaker-læreren dette om massedrapsmannen:

«Godgutten gjør en god figur på TV».

På sin Facebook-profil fortsetter læreren å forsvare sin hobby og sine uttalelser.

«De tok den ja? Da får vi satt humor på agendaen i samme slengen», skriver han fredag morgen i en kommentar til Hamar Arbeiderblads oppslag.

«Foreldrene liker ikke å innse at de ikke klarer å passe på ungenes nettbruk, så da blir jeg syndebukken.», skrev han i en kommentar torsdag, da NRK meldte at læreren kunne få sparken for filmvold.

«Ekstremsporthumor»
Overfor Nettavisen sier Kjetil Wangen at uttalelsene om Breivik var en form for «ekstremsporthumor».

- Støtter du eller støtter du ikke Anders Behring Breivik?

- Jeg gjør ikke det.

Wangen sier likevel at han kan si seg enig med flere av Breiviks synspunkter.

- Forstår Breiviks premisser
- Som veldig mange nordmenn kan jeg forstå Breiviks premisser, men at vi kan se verden slik Breivik gjør det, betyr ikke at vi gjør som han gjorde, sier mannen.

- Er lærerkarrieren din over nå?

- Det kan godt være at noen ikke vil ansette meg fordi de ikke liker filmhobbyen min eller det jeg mener, sier han.

Da Nettavisen snakket med Wangen fredag morgen var han på vei til møtet med sin arbeidsgiver for å få en avklaring på hva skolen og kommunen ønsker å gjøre videre. Det endte altså med at arbeidsforholdet ble avsluttet på dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Ringsaker

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag