*Nettavisen* Nyheter.

Lærer stoppet ny skolemassakre

Foto: Joe Amon (AP)

Våpendesperadoen skjøt rundt seg på parkeringsplassen foran skolen da mattelæreren David Benke gikk til angrep.

24.02.10 22:37

Det kunne blitt en ny skolemassakre i USA. Like etter at skoledagen var over tirsdag, startet skytingen på parkeringsplassen utenfor Deer Creek Middle school i Colorado. To elever ble truffet da 32 år gamle Bruco Strongeagle Eastwood begynte å skyte rundt seg med en jaktrifle.

Dette var den tredje skoleskytingen i USA hittil i år. I følge Wikipedia har det vært 73 skoleskytinger i USA de siste 10 årene. De mest kjente skjedde på Virginia Tech i 2007 der 33 personer døde, og Columbine High School i 1999 der 15 personer døde. Tirsdagens skytingen skjedde bare noen kilometer unna Colombine High School.

Men tragedien ble denne gangen unngått, takket være mattelærer David Benke.

- Siden Columbine har jeg alltid fortalt mine studenter at hvis noe slikt skjer på vår skole, så håper jeg at jeg vil ha muligheten til å gjøre noe, sier Benke til Fox 31.

Mens Eastwood tok ladegrep for å avfyre et nytt skudd, gikk Benke til angrep og la våpendesperadoen i bakken.

- Dessverre fikk han avfyrt et nytt skudd før jeg kunne ta ham. Han skjønte at han ikke ville klare å få et nytt skudd i kammeret før jeg tok ham, så han slapp våpenet og vi sloss med ham i et forsøk på å få ham til å gi seg, sier Benke til Associated Press.

- Du reddet livet mitt, Benke
De to elevene som ble truffet, overlevde skytingen. Den ene er fortsatt innlagt på sykehus.

Politiet sier at de ikke vet hvorfor Eastwood gikk til angrep på skolen. Mannen har et langt rulleblad som omfatter overfall. I tillegg har han en historie med psykiske problemer.

Sheriff Ted Mink i Jefferson County takker mattelæreren David Benke og kaller ham en helt.

- Tro meg når jeg sier at han stoppet noe som kunne ha blitt mer tragisk enn det som skjedde i ettermiddag.

På Facebook er det nå opprettet flere sider dedikert helten Benke. En av sidene, «Dr. David Benke is a hero« hadde onsdag kveld norsk tid over 15000 medlemmer.

En av meldingene på siden er fra Reagan Weber, jenta som ble skutt.

«Tusen takk Benke for det du gjorde i dag. Jeg setter virkelig stor pris på alt du gjorde og din handling reddet livet til mange barn i dag, inkludert mitt. Jeg har det bra og er ute av sykehus. Igjen, tusen takk».

Her er lenken til siden på Facebook.

- Jeg gjorde det lærere gjør
Trebarnsfaren David Benke er mattelærer og trener for løpelaget på skolen. Flere timer etter hendelsen var han fremdeles svært skjelven etter hendelsen.

- I begynnelsen da jeg gikk over til ham gjorde jeg som lærere gjør. Jeg sa «Hei, gutt. Hva er det du gjør» og denslags. Men Eastwood hadde ikke tenkt å gi seg. Da så Benke at geværet hans var av den typen hvor man må ta ladegrep mellom hvert skudd.

- Jeg visste at jeg ville kunne ta ham før han fikk tatt ladegrep igjen, sier Benke.

Like etter at Benke gikk til aksjon, kom 58 år gamle Steve Potter, en av de som kjører skolebussene, til unnsetning. Sammen holdt de Eastwood nede.

- Jeg låste armer og ben rundt ham, og Potter hadde armen rundt overkroppen hans. Vi forsøkte å få ham til å roe seg ned, sier Benke.

- Jeg snakket med ham mens vi lå på bakken. Jeg lå under ham og ansiktet hans var ganske nær mitt. Jeg spurte ham, «Hvorfor gjorde du dette. Var du en student her?». Enten svarte han ikke på spørsmålet, eller så var svaret ganske meningsløst, sa Benke til pressen.

Under er videobilder fra 9 News Now.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.