*Nettavisen* Nyheter.

Lærere avlyttet av kolleger

Foto: (Nordlys)

Ulovlige og svært drastiske metoder ble tatt i bruk for å avsløre mobbing i egne rekker. Nå er politiet koblet inn.

15.08.12 20:32

Hensikten skal ha vært å dokumentere hets og mobbing blant lærerne på skolen. For å dokumentere påstått hets og trakassering blant lærere på Sommerlyst skole, skal drastiske metoder ha blitt tatt i bruk.

Byrådet i Tromsø har politianmeldt det de oppfatter som ulovlig avlytting av et lærerkontor på Sommerlyst skole i Tromsø.

Anmeldelsen er levert etter oppfordring fra skolens ledelse, som i slutten av mai i år fikk i hende et lydopptak fra det aktuelle kontoret, som deles av fem lærere.

Det er foreløpig uklart når opptaket er tatt, eller om det er satt sammen av flere opptak. Etter det Nordlys erfarer, dreier det imidlertid seg om flere timer med samtaler som er festet til bånd – uten de involvertes viten eller samtykke.

- Tok opp kolleger
Nordlys har nå vært i kontakt med ansatte og tidligere ansatte ved Sommerlyst skole, hvor en av dem også har hørt opptaket.

Vedkommende mener at hensikten med avlyttingen er å dokumentere det som beskrives som mobbing internt i lærerkollegiet. Etter det Nordlys kjenner til, er lydopptaket av en slik karakter at det framstår som tatt opp av en ansatt med tilgang til kontoret.

- Det er tydelig at det er gjort for å dokumentere hva som foregår, sier personen som har hørt opptaket.

- Innholdet bekrefter også et usunt miljø med mobbing og trakassering blant ansatte, fortsetter vedkommende, som har jobbet på skolen i en årrekke.

Ulovlige metoder
Kildene som Nordlys har snakket med ønsker alle å være anonyme, men kan fortelle at avlyttingssaken har vært et hett diskusjonstema blant de ansatte den siste tiden – spesielt etter at Nordlys omtalte saken i forrige uke.

Rolf Øistein Barman-Jenssen, rektor ved Sommerlyst skole, karakteriserte i den forbindelse avlyttingen som svært alvorlig. I verste fall kan det resultere i at sensitive opplysninger kommer på avveie, mener han.

- Drastisk
Flere av kildene Nordlys har vært i kontakt med, omtaler også metoden som drastisk.

- Det er ulovlig, det vet alle, men samtidig er det noe i ordtaket om at målet helliger middelet, sier en ansatt ved skolen.

- Dersom noen har tatt opp samtaler, må det nesten ha blitt gjort i en form for fortvilelse over situasjonen. Det er like fullt ulovlig, sier en annen.
Barman-Jenssen forteller til Nordlys at han er kjent med at det finnes konkrete teorier blant ansatte om motivasjonen for avlyttingen.

Mistenker ikke elever
- Det er på grunn av de mange spekulasjonene at vi har valgt å anmelde saken, slik at vi får klarhet i hvorfor det er gjort, sier han.

- Vi mistenker ikke noen elever for å stå bak, men mer kan jeg ikke si om det, fortsetter Barman-Jenssen.

Han avviser at mobbing er et problem ved skolen, men erkjenner samtidig at det kan være gnisninger blant de til sammen 80 ansatte rundt 60 av dem undervisningspersonell.

- Det er klart at det tidvis vil være konflikter i et kollegium av en slik størrelse, men jeg har ikke hørt at det skal være utbredt, sier Barman-Jenssen.

Fokus på mobbing
Han viser til at det gjennomføres årlige medarbeiderundersøkelser ved skolen. Her er tilbakemeldingene gode. Dessuten vil de denne høsten vie ekstra oppmerksomhet til akkurat arbeidsmiljø, både blant ansatte og elever.

- Undersøkelsene viser år etter år at arbeidsmiljøet er godt. Det betyr likevel ikke at det gjelder for alle, og det vil alltid være noen som føler seg utenfor, sier Barman-Jenssen og understreker:

- Det er viktig at vi tar tak i det, og det holder at kun én person føler det slik før vi må gjøre noe. Derfor er det feil dersom noen hevder at vi ikke tar dette på alvor.

Mona Lucas, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Sommerlyst skole, sier på generelt grunnlag at hun opplever arbeidsmiljøet som godt. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

Les flere saker fra Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.