*Nettavisen* Nyheter.

Lag suppa selv

Foto: (Foto: Frukt.no)

Har du grønnsaker, buljong og et kvarter?

18.10.10 20:59

(SIDE2): Bedre middag finnes ikke nå når det begynner å bli litt kjølig ute. Kutt og kok, så enkelt er det, skriver Frukt.no.

Vi slår et slag for vintergrønnsaker og «gamle røtter» til suppebruk! Her har vi en god, rimelig og ikke minst mager suppe som det er verd å prøve. Foruten rødbeter, gulrøtter og brokkoli er blomkål, selleri, persillerot, grønnkål, purre og spinat for å nevne noen, andre varianter som er godt egnet til slike supper. Bruk fantasien og dine favorittgrønnsaker! Poteter og løk bør inngå i alle varianter. Poteter er med å jevne suppen, løk er med på å sette en ekstra smak. Hold igjen noen grønnsakbiter til å pynte suppen med ved servering.

SLIK GJØR DU:
Grønnsaker og poteter kuttes i grove biter og kokes møre i en god buljong. Har man en stavmikser er denne godt egnet til å mose suppen med. En food processor eller en kjøkkenmaskin kan også gjøre nytten. Det tar ikke mer enn ca. 15 minutter å tilberede slike supper! Den passer like godt til forrett som til en enkel hovedrett.

ET FORSLAG:

Jevnet grønnsaksuppe

Denne «grunnoppskriften» kan varieres i det uendelige - etter sesong, tilgjengelighet og hva du liker best.
5 om dagen1 1/2 av 5 Gjelder 1 porsjon.

En porsjon tilsvarer en middels stor frukt, omkring 1,5 dl frukt- eller grønnsakjuice, omkring 150 g kokte eller rå grønnsaker, en porsjonsbolle med blandet salat eller 1-2 dl bær.

Ingredienser:
3 stk. gulrot
1 stk. liten pastinakk
1 stk. liten blomkål
250 g brokkoli
1 l grønnsakbuljong (utblandet)
3 stilk stilkselleri (stangselleri)
2 dl dypfryste erter
2 dl lettmelk
1 ts salt
nykvernet hvit pepper
2 ss lys maizenajevner

Skrell gulrøtter og pastinakk og skjær i skiver. Bryt brokkoli og blomkål i reale buketter. Kok opp buljong i en kjele. Legg i grønnsakene og la dem koke under lokk i ca. 10 minutter. Strimle selleri og ha den i kjelen sammen med erter. La alt koke videre i 3 minutter til alt er gjennomvarmt. Hell melk i suppen og smak til med salt og pepper. Rør inn maisennajevningen og la det koke sammen et minutt. Server den gode suppen med godt, grovt brød til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.