Lagde barn på barnevernstur

Foto: Vidar Langeland/Bergensavisen

Barnevernsgutten ble pappa etter å ha fått sove på samme rom som en jente på institusjon. – Reglene må bli strengere, sier han.

09.08.10 09:54

– Er det en ting jeg har lært av barnevernet, så er det at hvis jeg spiller mine kort riktig, så har jeg dem rundt lillefingeren, sier den tidligere barnevernsgutten (22) til Bergensavisen.

Fisketur
22-åringen har fulgt med på det BA har skrevet om barnevernsjenten Ragnhild Embla Helsengreen (15) som ble funnet død i en leilighet i Nordre Skogvei på lørdag i forrige uke.

- Jeg har den dypeste medfølelse for familien til Ragnhild. Jeg vet at slike tragedier kunne vært unngått, sier han.

22-åringen etterlyser flere konsekvenser for barn som bryter reglene på institusjon. Han vil gjerne fortelle sin historie som et eksempel på hvor løse regler han har opplevd.

Da han var 14 år gammel, ble han flyttet ut av fosterhjem og til en institusjon i Bergen. Han forteller at han rømte, solgte hasj, ruset seg og drakk, uten at personalet grep inn. Da han kom tilbake, opplevde han ikke å bli straffet.

- Det var helt topp, jeg fikk gå på kino samme kveld. «Straffen» var en fisketur i Os. Er det noe en 14-åring liker, så er det å fiske.

Sov på samme rom
Som 22-åring jobber han fremdeles med å bli helt rusfri. Han sier at han lærte alt kan om rus i tiden han bodde på institusjoner.

- Er det bare institusjonene som har skylden for at du begynte å ruse deg?

-Jeg tar jo mine egne valg, sier han og fortsetter:

- Da jeg kom til institusjonen på Østlandet, skulle de flytte meg vekk fra miljøet mitt i Bergen. Da jeg kom dit, bodde det allerede folk fra gjengen min på den institusjonen. Vi lærte litt av hverandre, sier han.

I løpet av den tiden han bodde på institusjonen på Østlandet, forelsket han seg i en jente som var ett år yngre enn ham. De skal ha fått lov til å sove på samme rom da de var på tur med personalet.

Som 18-åring, i september 2006, ble han far til en liten gutt. I dag bor barnet med moren et annet sted i landet.

Nå etterlyser den tidligere barnevernsgutten konsekvenser for unge som ruser seg og bryter avtaler.

- Hadde min sønn kommet hjem og vært rød på øynene og hatt små pupiller... Ryker du på rus, så må du få konsekvenser.

- Forverrer situasjonen

- Det siste vi trenger, er at personer som ikke klarer å ta vare på seg selv får barn.

Det sier Jørgen Riple. Han er 22-åringens advokat og har fulgt ham siden han bodde på institusjoner.

- Begge to var der på tvangsparagraf. Det er uheldig å ha ungdom av motsatt kjønn under samme tak. Det siste vi trenger er at personer som ikke klarer å ta vare på seg selv, får barn, sier advokaten til BA.

- Det er trist for alle. Dette har forverret situasjonen for mange parter, sier Riple.

Han har flere ganger opplevd at hans klienter har kjæresteforhold på institusjon.

- Dette er imidlertid første gang jeg har hørt at det har blitt barn av det, sier han.

Uheldig institusjonsvalg
Riple at det nok var et uheldig institusjonsvalg for den unge gutten, men ønsker ikke å klandre barnevernstjenesten for det. Han påpeker videre at det er forskjell fra institusjon til institusjon, men at det også er forskjell på personalet som er på jobb på de enkelte institusjonene.

Institusjonen som 22-åringen har bodde på før han ble far, ønsker ikke å kommentere saken. De henviser til barnevernstjenesten i Årstad.

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier de til BA og henviser til at de har taushetsplikt.

Les flere nyheter fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.