Gå til sidens hovedinnhold

Lager lister over landssvikere og venstreekstremister

- Dette er personer som bør stilles til ansvar for sine holdninger til innvandring og islamisering, sier Oddbjørn Jonstad.

OSLO (Nettavisen): Den 69 år gamle pensjonisten, tidligere Frp-politikeren og stifteren av partiet Norsk Folkeparti er bosatt i Oppegård kommune og bruker ledige stunder til å lage lister over norske samfunnsfiender. Han sier selv det er en hobby han har hatt de siste årene.

Stoltenberg, Solberg og Flåthen
På sin nettside Innvandringsportalen har han blant annet lagt ut en liste over påståtte landssvikere med navn som statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg, Høyre-leder Erna Solberg, Den norske kirkes preses Helga Haugland Byfuglien, regissør Pål Sletaune, LO-leder Roar Flåthen, Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum, Aftenpostens debattredaktør Knut Olav Åmås og Civita-leder Kristin Clemet.

«Gjør ditt ytterste for at disse personene ikke skal finne frem med sine synspunkter», lyder oppfordringen han har lagt ut.

- Venstreekstreme holdninger
En annen og hyppigere oppdatert liste har fått navnet «Nabokjerringa» og er ifølge Jonstad selv en oversikt over personer som har gitt uttrykk for venstreekstreme holdninger i media, med spesiell vekt på innvandring og islamisering.

«Det langsiktige mål er at de skal stå juridisk til ansvar for de konsekvensene disse holdningene medfører for samfunnet», skriver Jonstad på sin nettside.

- Må stilles juridisk til ansvar
- Det å være for innvandring og islamisering er så alvorlig at det kan de ikke komme fra det. Dette er folk som må stilles juridisk til ansvar. Om det kan skje innenfor dagens system, tør jeg ikke si. Jeg er ikke jurist, sier Jonstad til Nettavisen.

Han sier at kriteriet for å bli strøket fra lista er at man tar avstand fra innvandring og islamisering.

Han sier han ser på framveksten av moskeer i Norge som ett eksempel på at innvandringen har gått for langt.

- Hva med retten til å tro på den Gud man vil og fri religionsutøvelse?

- Jo, det er jeg for, men religion er en privatsak. Den skal være staten uvedkommende. Hva folk gjør i sin egen stue, er deres sak.

- Ikke klar over konsekvensene
- Men ser du virkelig på de personene du lister opp som landssvikere?

- Jeg tror ikke de er bevisste landssvikere. Jeg tror ikke de er klar over konsekvensene av det de er med på, som jeg frykter blir slutten på vårt samfunnssystem.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Er den norske kulturen truet?

- Hvis vi sier at norsk kultur er måten vi gjør ting på, så er den truet. Det bekymrer meg, og det bekymrer mange.

Fører ikke opp innvandrere
Jonstad sier han ikke har noe imot innvandrere og sier han ikke har ført opp innvandrere på sine lister.

- Innvandrere kan være kjekke folk, sier han.

Lista over påståtte venstreekstremister inneholder mange av de samme navnene vi finner på Jonstads liste over landssvikere. I tillegg har han ført opp navn som artist Jørn Hoel, filosof Henrik Syse, høyesterettsjustitiarius Tore Schei, leder av Høyres Kvinneforum Julie Brodtkorb, Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og kong Harald.

Fikk besøk av PST
- Under rettssaken mot Anders Behring Breivik i fjor hørte vi hvordan han begrunnet sine lister over såkalt A- og B-forrædere. Er det likheter mellom din og Breiviks oppfatning av den trusselen dere mener Norge står overfor?

- Det lille jeg har lest om Breivik og de tankene han har, så er mye av det som går på politikk riktig, men handlingene hans... da har man overskredet grensen. Det er rene kriminelle handlinger, sier Jonstad, som forteller at han fikk PST på døra kort tid etter terroranslagene 22. juli 2011. Årsaken skal ha vært at Jonstad også hadde en liste over såkalte korsfarere, personer som er motstandere av innvandring og islamisering.

Jonstad sier at han sendte PST på dør og siden har fått være i fred.

Bak hvert navn på sine lister har Jonstad tatt med en begrunnelse for hvorfor denne personen er med på lista.

Den siste oppdateringen på lista over påståtte venstreekstremister gjelder valgforsker Frank Aarebrot, som i Bergen i helgen deltok i den landsomfattende markeringen for asylbarna og ytret seg kritisk til Arbeiderpartiets politikk på dette området.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I sin kommentar til at Aarebrot blir ført opp på lista, skriver Jonstad:

«Det er i grunn trist at man ikke forstår at budskapet man faktisk sender er: Ingen konsekvens om man kaster ID-papirene og nekter å samarbeide med myndighetene for å fastslå ID».

Tar oppføringen med ro
Aarebrot selv sier til Nettavisen at han tar oppføringen på lista med stor ro.

- At det finnes mer eller mindre labile mennesker der ute som lager lister som dette, det er greit for meg. Det skal de få lov til å gjøre. Når jeg var liten samlet jeg på bilnummer. Denne mannen samler på navn. Og hvis jeg forstår det riktig, er jeg i godt selskap på denne lista, sier Aarebrot.

Mer fra Nettavisen:

Kommentarer til denne saken