RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lager PISA-undersøkelse for voksne

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norske skoleelever har i flere år slitt med den såkalte PISA-undersøkelsen. Nå er det voksne arbeidstakere som må til pers.

OECD har lenge kartlagt barns læreevner gjennom den såkalte PISA-undersøkelsen.

Nå skal organisasjonen gjennomføre PIAAC-undersøkelsen: Den internasjonale undersøkelsen om lese- og tallforståelse. Her skal læreevnen blant voksne kartlegges.

- Undersøkelsen kan gi innsikt i hvordan ferdigheter og kompetanse påvirker den sosiale og økonomiske situasjonen både for den enkelte og for landene, sier prosjektleder Elisabeth Rønning i Statistisk sentralbyrå (SSB).

5.000 i Norge

I høst gjennomfører SSB den norske delen av undersøkelsen. 5.000 nordmenn i alderen 16-65 år vil bli intervjuet.

Til sammen skal 130.000 personer fra 26 land testes.

Undersøkelsen omfatter både lese- og tallferdighetene og evnen til å løse oppgaver ved hjelp av PC.

- Vi vil samle inn et vidt spekter av informasjon, også om hvordan de som deltar i undersøkelsen får brukt ferdighetene sine i arbeidslivet, hjemme og i lokalmiljøet, sier Rønning.

Sammenlignbare data

Undersøkelsen skal gi internasjonalt sammenlignbare data.

Dataene kan brukes til å finne sammenhenger mellom en persons utdannings- og arbeidserfaring på den ene siden og tilknytningen til arbeidsmarkedet og faktiske ferdigheter på den andre.

- Når resultatene foreligger i 2013, kan Norge sammenligne seg med blant annet Danmark, Sverige, Finland, Frankrike, Polen, USA, Japan og Australia, forteller Rønning.

Viktig for økonomien

Hensikten med undersøkelsen er å måle de ferdigheter og den kompetanse som kreves for å ta del i samfunnslivet og for at økonomien skal gå godt.

Dataene som samles inn, vil bli brukt av både myndigheter og forskere.

- Dette er helt ny kunnskap. Ett av målene med undersøkelsen er å hjelpe myndighetene til bedre å forstå hvordan utdanning kan bidra til å utvikle disse ferdighetene, sier Rønning.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere