Til sommeren kan badeglade Oslo-borgere og andre glede seg til solrike dager på en helt ny strand ved Operaen og det nye Munchmuseet.

Da åpner nemlig Operastranda i Bjørvika, en 100 meter lang strand som er blitt til i ekspressfart under pandemien.

- Det kommer til å bli etablert en strand som blir tilgjengelig for alle. Dette er et av gratistilbudene som er ekstremt viktig for å skape tilgjengelighet til sjøen for alle, sier Kjell Døvle Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, til Nettavisen.

Se flere illustrasjoner av stranda lenger ned.

Les også: Koronaviruset og bading i saltvann: Eksperten er ikke i tvil om risikoen

- Har jobbet som gale

Det jobbes nå på spreng med å få stranda klar til sommersesongen starter for fullt.

- Siden koronaen traff oss så har vi jobbet som gale for å få dette til nå til sommeren. Mange flere kommer til å være i Norge og nært hjemmet sitt også denne sommeren, og da er målet å få det opp så folk kan bruke det så mye som mulig, selv om ikke alt blir ferdig, sier Kalland, som foreløpig ikke har satt noen åpningsdato.

Han lover en tilrettelagt strand for alle, som vil bestå av sand, stein og gress.

- Det er ikke alle som er like stødige når det kommer til svømmeegenskaper. Så dette er tilrettelagt både for de som kan svømme, men også for de som ikke har så gode svømmekunnskaper. Sånn sett håper jo vi at det blir veldig mye brukt, siden det ligger så lett tilgjengelig i Oslo sentrum, sier Kalland, tydelig stolt av prosjektet.

Området som nå anlegges til strand og friområde er dessuten stort, på totalt 10-12 mål, så det vil bli plass til mange besøkende på varme sommerdager.

- Stranda totalt sett blir på cirka 100 meter, og den blir delt i to med en molo som går ut som skjermer den innerste delen for de som ikke er så svømmedyktige, sier han.

Stranda vil også bli langgrunn og tilpasset for barnefamilier.

Les også: Oslos nye badeplass: - En skjult perle

- Kan ta ferien her

- Spørsmålet er vel hvor mange som kan bruke stranda i år, på grunn av restriksjoner?

- Folk skal jo være et sted, og flere steder vi skaper jo mer spredt vil folk være. Hvis dette for eksempel avlaster sjøbadet på Sørenga, så er det bra både for Sørenga og for Operastranda. Og så håper jeg at vi ikke trenger å holde to meter alle veier når sommeren kommer, sier Kalland optimistisk.

Sørenga sjøbad ble åpnet i 2015, og har på solrike dager vært overfylt med folk. Nå blir de to badestedene knyttet sammen med flytebroen som går mellom Sørenga og Operaen.

- Så her kan folk rett og slett ta sommerferien sin?

- Ja, Oslo har så mange muligheter, så det er ingen grunn til å reise ut av Oslo på sommeren. Det er skog, det er kultur og det er ikke minst sjø. Dette er et tilbud som er gratis, så dette når jo alle, sier han.

Les også: Knallhard koronabeskjed til Raymond Johansen: – Dette burde bekymre sterkt

Park og kulturbygg

I tillegg skal det etableres et stort parkområde innenfor selve stranda, der mesteparten av området vil bli ferdigstilt i sommer.

Det skal også bygges et servicebygg på 200 kvadratmeter med toaletter og dusjer, som Oslo kommune skal drifte.

- Ved siden av servicebygget skal det bygges et kulturbygg på 800 kvadratmeter, med servering og kiosk. Der har vi inne en søknad om rammetillatelse, så den er ikke ferdig behandlet, forteller Kalland.

Hav Eiendom håper at servicebygget skal stå ferdig i 2022, men dette er avhengig av finansiering.

- Hva blir prislappen for stranda?

- Det har jeg ikke i hodet, men dette er en del av det vi leverer for å få lov til å gjøre disse tingene med kontor- og boligbygg i Bjørvika. Badet på Sørenga er også et av tiltakene vi har gjort, sier han.

Han presiserer at kommunen vil overta Operastranda når den er ferdig, så stranda vil bli i kommunalt eie og driftes av kommunen.

Les også: Her vil folk ha sykkelvei. MDG stemte imot: – Ligger åpenbart feil sted i byen

Sukkerbiten på is

Stranda ligger vis-a-vis den såkalte Sukkerbiten, der det har vært strid om bruken av det sjønære området. Hav Eiendom og Fotografihuset AS inngikk en intensjonsavtale om å etablere et fotografihus på området, men etter krav om mer tilgjengelig for allmennheten, er planene nå lagt i bero inntil videre.

Gunnar Stavrum: Knallhard kamp mellom badestrand og Fotografihus til mange hundre millioner

- Vi har fått en henstilling fra kommunen om å vente med utviklingen av det prosjektet til man har utredet et ønske om en annen bruk av Sukkerbiten. Derfor stoppet vi prosjektet høsten 2019, og der venter vi på en avklaring, sier Kalland.

Han mener det uansett er viktig å skape enda flere badeplasser i Oslo framover.

- Jeg tror det er kjempeviktig. Våre tomter ligger stort sett bare i fronten av sjøen, og når vi tenker hvordan vi skal utnytte de tomtene best for byen, så ser vi bakover hva som har skjedd med Oslos befolkning de siste 20 årene etter at man begynte med fjordbyen. Folk ønsker å komme til sjøen, de ønsker å bruke grønne områder og bademulighetene langs sjøen, sier han.

I Bjørvika-området har det også kommet flere badstuanlegg og badstubåter de siste årene, som har forlenget badesesongen for mange flere gjennom vinteren.