Gå til sidens hovedinnhold

Lagmannsretten vil løslate Tom Hagen, avgjørelsen er anket til Høyesterett: - Han er veldig fornøyd

Lagmannsretten mener det ikke er nok bevis for å holde Tom Hagen i varetekt. Politiet er overrasket, men det er ikke forsvarer Svein Holden.

Tirsdag forrige uke ble milliardæren Tom Hagen pågrepet av politiet, siktet for drap eller medvirkning til drap av sin ektefelle Anne-Elisabeth Hagen.

Hun har vært forsvunnet uten livstegn siden 31. oktober 2018. Tom Hagen nekter straffskyld.

Forrige onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker av Nedre Romerike tingrett. Avgjørelsen ble anket.

Lagmannsretten kom torsdag frem til at Hagen bør løslates. Avgjørelsen ble fattet under dissens. Det var NRK som først omtalte kjennelsen.

Klokken 16 torsdag møtte Hagens forsvarer Svein Holden pressen:

– Jeg er vel egentlig ikke veldig overrasket. Umiddelbart etter jeg så politiets begrunnelse, så var det min oppfatning svært tynt, sier Holden om lagmannsrettens beslutning.

– Katastrofe

– I går sa han (Tom Hagen, red.anm.) at han ikke var veldig bekymret for hvordan saken mot han kom til å ende. Som han sa til meg «jeg er jo uskyldig, så jeg vet jo at politiet ikke kommer til å finne bevis mot meg».

– Han spør seg «Hva er det som skjer når de finner ut at det ikke er meg?»

Forsvaren sier at det Hagen frykter er at politiet har brukt ressursene sine feil og at de dermed ikke vil klare å oppklare saken.

– Det jeg først og fremst er betenkt over er at politiet velger å gå til pågripelse på et så magert grunnlag. Det gjør meg betenkt, sier Holden til den oppmøtte pressen.

– Jeg synes dette er særdeles trist. Pågripelsen har vært en katastrofe for Hagen og hans barn og venner. Det er uttrykk for en grov feilvurdering fra politiets side, sier advokaten.

I ettermiddag dro Holden til Oslo fengsel for å møte sin klient.

Se hva han sa utenfor fengselet i videovinduet øverst i saken.

– Han sitter jo på koronatiltak, så vi sitter med en glassvegg mellom oss, sa Holden til pressen utenfor fengselet.

Kort møtet i fengselet

Men det ble et kort møtet. Stjerneadvokaten Holden hadde ikke fått med seg de nye og kortere åpningstidene for besøkende på grunn av koronasituasjonen. Han kom seg bak murene, men fikk ikke truffet sin klient.

Advokaten fikk derfor bare snakket med sin klient på telefon. Etter 25 minutter var han ute igjen.

- Han er veldig fornøyd med at lagmannsretten falt ned på dette standpunktet og ser frem til at Høyesterett skal behandle dette i morgen, sa Holden til pressen i etterkant.

- Det ble et veldig kort møte. I utgangspunktet var det stengt her så jeg fikk bare snakket med ham på telefon.

- Uttrykket han noen glede?

- Jeg selvfølgelig. Jeg har forberedt ham på at det er svært sjelden at personer blir løslatt i slike saker og han var forberedt på at dette kunne ta nok så lang tid, da er det klart at det kommer som en hyggelig overraskelse.

Holden håper Høyesterett kan behandle anken allerede fredag og både han og Tom Hagen det kan bli løslatelse allerede ut på fredagen.

- Snakket dere om løslatelse i morgen og hva han skal gjøre?

- Ja, det har vi snakket om. Vi snakket litt om det, men det er en type tema som jeg lar være med ham.

Politiet overrasket

– Vi er noe overrasket over denne kjennelsen, sa påtaleleder Hrenovica om lagmannsrettens avgjørelse i ettermiddag.

– Vi registrerer at avgjørelsen fra lagsmannsretten ikke er enstemmig, fulgte han opp med.

Han opplyste om at politiet har frist til klokka 10 fredag med å levere anken med begrunnelse. Utover det ønsket ikke politiet å gi noen kommentarer.

– Frem til Høyesterett har behandlet anken kan vi ikke komme med ytterligere kommentarer.

Hagens barn med klar beskjed

Hagens tre voksne barn er ikke overrasket over at Eidsivating lagmannsrett vil løslate faren deres.

Det sier bistandsadvokat Ståle Kihle til TV 2.

– Barnas spørsmål nå er: Hvor er mamma, hva har skjedd og hvem står bak dette? Deres klare ønske er at politiet nå etterforsker denne saken med utgangspunkt i hva det er, nemlig høyst sannsynlig en kidnappingssak, sier Kihle.

– Hvordan reagerer de på kjennelsen fra lagmannsretten?

– De er lettet og glade, men ikke overrasket. De vet at faren deres er uskyldig, og at han ikke har noe med forsvinningen å gjøre. Dette er en familie som står hverandre nær, også etter at mor forsvant. Barna kjenner sin mor og sin far godt, sier Kihle.

Vil løslate

I kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett heter det at rettens flertall ikke finner at det foreligger skjellig grunn til mistanke, og at han derfor må løslates.

– Etter flertallets syn underbygger flere av de bevis som påtalemyndighetene har påberopt som grunnlag for mistanken i liten grad siktelsen for drap eller medvirkning til drap, heter det i kjennelsen.

Dokumenter kan underbygge mistanke

Eidsivating lagmannsrett erkjenner at enkelte av dokumentene kan underbygge en viss mistanke, men flertallet mener altså at det ikke er tilstrekkelig til å konstatere skjellig grunn til å mistenke Tom Hagen.

– Påtalemyndigheten har i tilsvaret vist til en rekke ytterligere dokumenter, men som etter flertallets syn ikke styrker mistankegrunnlaget i særlig grad, skriver lagmannsretten.

Blir sittende

Kjennelsen fra lagmannsretten får oppsettende virkning, ifølge advokaten. Da politiet har anket kjennelsen til Høyesterett. Det betyr at Hagen blir sittende i varetekt inntil Høyesterett har behandlet saken.

Hagen er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.

Nettavisen er kjent med at politiet jobber på spreng med å pågripe antatte medvirkere, og at personer i Hagens nære krets er i lupen til politiet.

Nedre Romerike tingrett mener også at det er sannsynlig at det har vært flere medvirkere.

Her kan du lese alt om Anne-Elisabeth Hagen-saken.

– Minimal sjanse for oppheving

– Høyesterett har en begrenset adgang til å prøve saken. De kan prøve saksbehandlingen og om straffelovgivningen er riktig anvendt, sier Jon Petter Rui, jusprofessor ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø, til Dagbladet.

Høyesterett kan oppheve kjennelsen om lagmannsretten har brukt loven feil eller ikke gitt en tilstrekkelig begrunnelse:

– Det krever mindre begrunnelse ved løslatelse enn ved fengsling. Det ligger i dagen - sjansen er minimal for at Høyesterett vil oppheve kjennelsen, sier Rui.

Fant trusselbrev

Drapssiktede Tom Hagen er en av Norges rikeste menn. Ifølge beregninger Kapital har gjort skal han være god for 1,9 milliarder kroner.

Da han kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen for Anne-Elisabeth, skal han blant annet ha funnet en lapp med trusler om at de antatte kidnapperne hadde bortført Anne-Elisabeth, og at de ville drepe henne dersom han varslet politiet eller media.

Tom Hagen varslet likevel politiet etter kort tid, klokken 14.10.

Les også: Politiet bekrefter kontakt med kriminelle miljøer

Det skal også ha vært fremsatt et krav på ni millioner euro, som tilsvarte rundt 86 millioner kroner i oktober-november 2018.

Politiet tror ikke på bortføring

De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen Monero.

Trusselbrevet er en svært sentral del av etterforskningen, og ved flere anledninger skal angivelige kidnappere ha kontaktet familien. Kidnappernes budskap er blitt videreformidlet til offentligheten gjennom advokat Svein Holden.

I juni i fjor offentliggjorde politiet at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring med pengemotiv, til drapssak.

– Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Brøske under politiets pressekonferanse tirsdag forrige uke.

Holden mener det er rart at politiet er så tydelig på standpunktet sitt.

- Mitt synspunkt, ut ifra det bevismaterialet jeg har fått presentert, og det aktor presenterte i retten, synes jeg det er overraskende at er modne til å forlate et slikt standpunkt, sa Holden forrige uke.

- Men de kaller det en villedning.

- Det undrer meg hvordan de kan komme til den konklusjonen med det materialet jeg er kjent med.

Kommentarer til denne saken