OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag morgen starter tiltalte Laila Anita Bertheussen sin første forklaring som går konkret de på straffbare forholdene hun er anklaget for.

Det første av mange punkter gjelder hærverk ved tagging av hakekors og ordet «rasist» på familiebilen til daværende Frp-justisminister Tor Mikkel Wara, som også er hennes samboer. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tagget hun også flere husvegger.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle anklagene mot seg.

Bertheusen møtte i retten med grå bukse og mintgrønn genser og har en boks Pepsi Max og en liten flaske vann i vitneboksen. Hun startet med å gjøre rede for sitt eget sykdomsbilde.

- Jeg sliter med konsentrasjon og hukommelse. Det er en sår situasjon å være i, men det er sykdomsbildet. Stresset de siste 18 månedene har ikke hjulpet på hukommelsen. Jeg vil beklage til retten, men det vil komme mange «jeg husker ikke» når jeg forklarer meg, innledet Bertheussen med å si.

Opprettet falsk Facebook-profil

De anklager Bertheussen for å ha gjort dette med en rød tusj og sprayboks. De straffbare forholdene skjedde natt til 6. desember 2018.

I retten er det kommet frem flere oppsiktsvekkende opplysninger. Blant annet at Bertheussen opprettet en falsk Facebook-profil for å kunne slenge med leppen mot tidligere Frp-profil og statsråd Per Sandberg.

Politiet la også frem bevis i retten av funn av en rød tusj som ble funnet i en bokhylle i stuen i første etasje av Wara-familiens bolig. Bertheussen kunne ikke gi et konkret svar på hvorfor den ble funnet der.

Undersøkelser politiet har utført mener det er samme type tusj som er funnet i bokhyllen som er brukt til tagging.

- Jeg vet ikke hvorfor den ble funnet der, men jeg tipper jeg har et sted mellom 200-400 tusjer til alle mulige hobbyformål. Jeg bruker dem til sirkelmaling, det er tekstiltusjer og jeg har tusjer til tavler som du kan viske av. Jeg har tusjer til alt muligi huset. På et kontor har jeg bokser fylt med tusjer, sa Bertheussen.

Innledningsvis forklarte hun seg om hvordan hun opplevde de første hærverkene mot familien morgenen 6. desember 2018.

- Tor Mikkel insisterte på at jeg skulle stå opp. Han sa det var hakekors på bilen vår. Det er ikke et hakekors sa jeg og han ville ha meg ned. Jeg ble slått ut. Det var et sjokk der og da, men jeg syntes det så ut som pøbelstreker, rampestreker rett og slett. Så gikk vi inn igjen, sa hun.

Undersøkte titalls tusjer

I retten kom det frem at Kripos har undersøkt 31 ulike tusjer. Det var senioringeniør Knut Endre Sjåstad som forklarte dette.

- Vi mottok tusjer som var beslaglagt, det er ikke noe vi gjør selv. Slik jeg forstod det var det beslag av tusjer i huset, totalt var det 31 tusjer med ulike farge. I tillegg hadde vi material som omtales som lakk. Men noe av dette var tusjfarge, sa Kripos-ingeniøren Sjåstad.

Ifølge ham var det en tusj som ga de samme analysesvarene som fargen i to av beslagene.

- Vi endte opp med en tusj som ga de samme analytiske referansene, det var en tusj som ble beslaglagt hos Wara/Bertheussen. Fargematerialet på tusjen er etter all sannsynlighet det samme som fargene i beslaget, sa Sjåstad.

- Utover det er det en rekke beslag som ikke er sammenfallende med noe omstridt materiale. Dette var den eneste prøve som hadde sammenfallende farge, tusjen som ble funnet på bopel, gjentok han.

Han trakk også frem at det ikke var funnet noe fingeravtrykk eller DNA som kunne knytte en gjerningsperson til handlingen.

Tiltalt for trusler Frp-topper

Bertheussen er tiltalt for en rekke forhold, deriblant flere brudd mot den alvorlige bestemmelsen, straffelovens paragraf 115, som går på trusler mot demokratiet og sin egen samboer Wara, og Frp-toppene, ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde (se egen faktaboks under om tiltalen).

Øvre strafferamme i saken mot Bertheussen er 16 års fengsel. Det var 14. mars at Bertheussen ble pågrepet av PST og siktet i saken. Politiet utførte også en grundig ransaking av hjemmet til Wara over to dager.

Les også: Aktor: - Fant urin i trusselbrevene til Tor Mikkel Wara og Frp-topper

Les også: PST ville ha skjult kamera - hevder Laila Anita Bertheussen sa nei

PST: Ville ramme teaterfolk

Politiet mener at motivet for å begå de straffbare handlingene er at teateroppsetningen «Ways of seeing» på Black Box-teateret filmet fasaden av hjemmet deres og brukte det i stykket.

I sitt innledende foredrag sa aktor, statsadvokat Marit Formo, at Bertheussens hensikt var å få handlingene til å se ut som om at det var personer bak «Ways of seeing», eller noen som sympatiserte med teaterstykket, som stod bak (se egen faktaboks under med tidslinje for alle handlingene)

Les også: Frp-topper reagerte sterkt på trusselbrev fra Bertheussen

I retten fikk Bertheussen spørsmål om hvorfor hun gjorde flere nettsøk på «Black box» både på dagen 5. desember 2018 og natt til 6. desember. Søkene ble gjort både på Google og på Facebook.

En oversikt over ulike søk viste at Bertheussen gjorde minst syv søk på «Black box» 5. desember. Det ble også gjort søk på ulike personer tilknyttet oppsetningen «Ways of seeing».

- Kan du huske om du søkte på nettet eller var på Facebook den natten (natt til 6. desember 2018)? spurte aktor Marit Formo.

- Det husker jeg ikke, men jeg ser i papirene (sakens dokumenter) at jeg har søkt på teateret og datteren min, sa Bertheussen.

På teaterets egen hjemmeside går det frem at personene bak oppsetningen har kartlagt ulike nettverk som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn. At i den sammenheng viste fasaden av boligen til Wara/Bertheussen har fått henne til å reagere sterkt.

Frustrasjonen har hun tidligere skrevet om i en kronikk i VG.

PST-etterforskerne har reagert på at Bertheussen, ifølge dem, ikke har virket så opprørt over truslene og hærverket familien er blitt utsatt for sammenlignet med hvor opprørt hun har vært over at fasaden av boligen er blitt filmet.

Aktoratet mener også det er motstrid mellom det Bertheussen har forklart i avhør og det hun sa i retten under sin frie forklaring forrige uke. Det ble derfor spilt av tre minutter av hennes politiavhør i april 2019.

I retten forklarte hun at hun hadde fortalt politiet på stedet, 6. desember 2018, at samboer Wara hadde våknet midt på natten av hærverket som ble utført mot familieboligen og -bilen. Dette har hun ikke sagt noe om i politiavhør.

- Jeg husker egentlig ingenting fra da han vekket meg om morgenen.

- Du sier i avhør at du sover så dypt at noen kan rive huset uten at du våkner, 21 måneder senere (under rettssaken) sier du at du våknet klokken 04.00 om natten. Hvordan forklarer du det? spurte aktor, statsadvokat Frederik G. Ranke.

- Jeg sov tydeligvis ikke så godt som jeg trodde, sa Bertheussen.

Årsaken til at dette er et poeng for aktoratet er at de mener det var tiltalte Bertehussen som utførte hærverket midt på natten til 6. desember 2018.

Bertheussen fortalte at det var Wara som vekket henne om morgenen. I motsetning til hva som var vanlig, insisterte han på at hun måtte stå opp og se ut.

Statsadvokat Ranke mente Bertheussen hadde endret forklaring i retten om at hun våknet om natten av at Wara sto opp, mens hun i avhør hadde forklart at hun tok en innsovningstablett og ikke engang ville ha våknet om huset ble revet.

Tiltalte svarte gjentatte ganger at hun ikke husket.

I politiavhøret som ble spilt av i retten forklarte Bertheussen også at hun var fortvilet over hærverket som var blitt gjort.

- Jeg begynte å skjelve og tårene begynte å renne. Da ble jeg skikkelig slått ut. Jeg har hatt panikkangst før, det ble ganske intenst.

Wara utsatt for trusler og hærverk

I perioden fra 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble Wara utsatt for flere ubehagelige episoder som tagging av ordet «rasist» på husveggen og på bilen, tagging av hakekors på bilen, brann i bilen og søppelspannet, i tillegg mottok han trusselbrev.

Wara har selv uttalt at han mente angrepene var ille og å anse som en trussel mot demokratiet.

Nettavisen har tidligere omtalt noen av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

Lue med DNA-spor

Etterforsker Sahr Bergheim forklarte at politiet hadde sendt inn flere funn ved boligen til Oslo universitetssykehus for DNA-undersøkelse.

Det inkluderte en lue som ble funnet på et gjerde, en brent hyssingstump som hang ut av bensintanken på familiens bil og et bensinlokk som var tatt av og lå på bakken ved bilen.

Av gjenstandene som ble undersøkt var det bare luen som ga DNA-resultat. Den ble sendt til Kripos for videre undersøkelser. Der ble det konkludert med at sporene stammet fra en mannlig person, men at vedkommende ikke var å finne i DNA-registeret.

Bertheussen forsvarer, advokat John Christian Elden, undret på om det var gjort noe for å utelukke mulige mistenkte i saken ved hjelp av dette DNA-sporet, men fikk til svar at det var det ikke.

Det ble også funnet flere fotavtrykk i gresset rundt huset. Sahr Bergheim sa at avtrykkene var 29 centimeter lange og at hun selv hadde sjekket egen skostørrelse da hun forberedt seg til sin forklaring. Hun hadde målt sin egen sko til 28,5 centimeter og sa at hun brukte størrelse 40.

– Fotspor i gress er det vanskelig å si noe om. Gress kan sprette opp og lage støy i avtrykket, sa Sahr Bergheim.

Da politiet kom til åstedet, var lokket på bensintanken til familiens bil åpen og en svidd hyssingstump hang ut av tanken. Bilen var låst og statsadvokat Frederik Ranke ville vite om noen kunne ha låst opp bilen, åpnet lokket og så låst bilen igjen.

– Ja, det kan også være en mulighet, svarte etterforskeren.