OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag morgen startet tiltalte Laila Anita Bertheussen sin forklaring i retten.

Etter at hun ble pågrepet 14. mars i fjor var det ingen nye angrep mot Tor Mikkel Wara eller andre toppolitikere som hun ifølge PST skal ha truet.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle anklagene.

Etter å ha vært i flere politiavhør, nektet hun å forklare seg for politiet etter 8. april i fjor, som var dagen for det siste avhøret. Planen var at hun skulle forklare seg i et konfronterende avhør 30. august 2019, før tiltalen ble tatt ut, men dette nektet hun.

- PST har glemt det, men jeg er den fornærmede i denne saken her, starter Bertheussen med å si.

Hun fortalte også om sin egen oppvekst, og slo fast at hun er en sterk kvinne og feminist.

Opprettet falsk Facebook-konto

I mars 2018 ringte Frp-leder Siv Jensen til Bertheussen for å høre med henne om det var aktuelt for samboer Tor Mikkel Wara å kunne bli justisminister.

- Tor Mikkel var ute av politikken i 1993, det var før tiden med Facebook og sosiale medier. På den tiden var det bare nerder som hadde PC. Vi diskuterte det og både jeg og begge mine døtre ønsket at han skulle si ja. Tor Mikkel hadde også lyst.

Deretter forklarte hun om noe av baksiden med å være statsrådfrue.

- Jeg er vant til å verne om privatlivet. Før Tor Mikkel ble justisminister kunne jeg skrive hva jeg ville på Facebook. Jeg er en person som slenger med leppen og kan si flåsete ting, enten det er om naboen eller Per Sandberg (tidligere nestleder i Frp og statsråd, red. anm.).

- Jeg skjønte at jeg ikke kunne gjøre det da Tor Mikkel ble justisminister så jeg vasket profilen for kommentarer jeg tidligere hadde lagt ut. Jeg ble bevisst på at ting jeg sa kunne hektes på Tor Mikkel. Det likte jeg ikke. Jeg kunne ikke lenger si hva jeg ville og jeg savnet å være meg selv, sa Bertheussen i retten.

Etter hvert fant hun en løsning.

- Etter en stund opprettet jeg en alter ego Facebook-profil så jeg kunne slenge med leppen mot Per Sandberg og andre. Jeg beklager til ham for det. Jeg har aldri møtt ham. Grunnen til at jeg gjorde det var at jeg ønsket å være meg selv.

I retten kom det også frem at Bertheussen benyttet en konto med navnet «Anita Berg» og at hun diskuterte opprettelse av falsk profil med en annen kvinne som var gift med en tidligere statsråd i den sittende regjeringen.

- Jeg vet ikke når jeg opprettet profilen, for å være helt ærlig.

Les også: Bertheussen kranglet med Wara om Facebook-innlegg

Bertheussen anbefalte også kvinnen å opprette en falsk Facebook-konto.

- Jeg så dine kommentarer på XXs (navn på daværende statsråd, red. anm.) side. Du burde hatt en fake profil som du kunne bruke, skrev Bertheussen til kvinnen.

- Jeg lagde én noen måneder etter at TM (Tor Mikkel, red. anm.) sa ja til å gå tilbake til slavelønn og dobbelt arbeid, skrev Bertheussen videre.

Med slavelønn mente Bertheussen at Wara tjente langt mindre som justisminister enn som partner i kommunikasjonsbyrået First House.

Det ble også vist flere andre chattelogger. Aktoratet viste også poster på Facebook som Bertheussen hadde lagt ut på ulike sider med den falske profilen. Ett av innleggene ble lagt ut på teateret Black Box sin Facebook-side våren 2019. Bakgrunnen var at de hadde filmet boligen til Wara og Bertheussen i forbindelse med teateroppsetningen «Ways of seeing».

«Står dere inne for snikfilming og mobbing som dette stykket er bygget opp av? Dette stykket er den direkte årsak til at privatpersoner er blitt utsatt for brannstiftelse og hærverk på privateiendom. Eier dere ikke skam?»

Under aktoratets utspørring av 55-åringen onsdag kom det fram at Bertheussen var svært aktiv i å kartlegge aktørene bak skuespillet i mange uker etter at hun hadde sett det i november 2018. Formo leste høyt fra en samtalelogg hvor Bertheussen skrev at hun hadde flere falske profiler som hun villig delte i venninnegruppe på Messenger, der blant annet senere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde var med.

– Dere må bare si ifra dersom dere vil ha tilgang til en eller flere Facebook-kontoer hvor dere kan ta ut litt frustrasjon rett så inkognito, skrev Bertheussen i gruppen den 14. januar 2019.

Hun delte to falske profiler på kvinner og en mannlig profil med de øvrige medlemmene og skrev det bare var fint om det var flere som brukte dem, skriver NTB

I forkant av rettssaken har Bertheussen vært opptatt av at pressen ikke skal få bruke et privat bilde av henne som er hentet fra hennes ekte Facebook-profil. Men til sin falske konto brukte hun selv et bilde av en kvinne hun ikke hadde fått tillatelse til.

- Hvor tok du bildet fra? spurte aktor Marit Formo

- Jeg søkte opp en nettside med gratis bilder, sa Bertheussen.

- PST har undersøkt dette. Bildet av damen er fra en reklame, sa Formo

- Jeg hadde oppfatning om at dette var fullt lovlig å bruke, svarte Bertheussen.

På Facebook-profilen hadde hun 299 venner. Statsadvokat Formo ville vite hvordan Bertheussen hadde gjort dette.

- Det er slik det fungerer. Man trykker "like" og legger til folk i hytt og pine.

- Hvorfor brukte du en falsk profil? spurte Formo

- Fordi det er litt på kanten, disse meldingene. Det kan passe som Laila, men ikke med helt med samboeren til justisministeren.

Formo spurte også hva Bertheussen selv tenkte om at hun hadde krevd at pressen sluttet å bruke et privat bilde, og argumentert med opphavsretten, når hun selv hadde tatt bilder uten tillatelse og brukt dem.

- Det har jeg ikke reflektert over.

Påtalemyndigheten dokumenterte en rekke Facebook-innlegg skrevet med profilen "Anita Berg" og andre chatter hun hadde med sin ekte profil.

I sin forklaring langet hun også ut krass kritikk mot PSTs etterforskning.

- PST har fylt permer om meg. Tiden burde de brukt til å finne gjerningspersonene, sa Bertheussen.

Hun understreket at det var hun som var den fornærmede i saken.

- Det kom et brev hvor det stod «trekk anmeldelsen». Tor Mikkel hadde ikke anmeldt noen, det var det jeg som hadde gjort.

- Det er ingen DNA, ingen fingeravtrykk, ingen kameraovervåking eller vitner. PST har definitivt hatt tunnelsyn i saken. Jeg stilte også opp i alle avhørene jeg ble kalt inn til. Jeg står tiltalt her, men de virkelige gjerningspersonene er på frifot. Saken har vært en enorm belastning for meg og min familie. Jeg ser frem til å komme gjennom denne rettssaken.

Gjentatte trusler

Samboeren til tidligere Frp-justisminister Tor Mikkel Wara er tiltalt for en rekke forhold, deriblant flere brudd mot den alvorlige bestemmelsen som går på trusler mot demokratiet (se egen faktaboks under om tiltalen) som har en øvre strafferamme på ti års fengsel. Men fordi Bertheussen er tiltalt for trusler mot flere toppolitikere er strafferammen utvidet til 16 års fengsel.

Hun er blant annet tiltalt for trusler mot sin samboer Wara da han var justisminister og mot Frp-toppene Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var beredskapsminister, og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alt hun er anklaget for.

Selv om det har vært ubehagelige 18 siste måneder, etter at hun ble pågrepet av PST, ville ikke Bertheussen ha endret på noe. Hun vil fortsatt at Wara skulle ha takket ja til å bli landets statsminister.

- PST skal ikke få skremme noen for å ta politiske verv.

I innledningen av sin forklaring brukte Bertheussen også tid til å fortelle om sykdomssituasjonen hennes. Hun fortalte også om at hun er kronisk syk. Hun har stått oppreist ved pulten sin og i vitneboksen i går og i dag.

- Det kommer ikke til å bli bedre, det blir bare verre.

Hun ankom retten i en turkis bukse og lys blå bluse. Det korte håret er trukket over mot venstre. Da hun inntok vitneboksen tok hun av brillene. Hun hadde også med seg en ny veske i beige farge med budskapet "Feminist, ja visst!".

I to av trusselbrevene, sendt til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde, er det funnet urin. Før rettssaken uttalte parets bistandsadvokat, Hermann Skard, til Nettavisen at de begge så på trusselbrevet som skremmende.

Dette er bevisene PST mener å ha

Da Bertheussen starter sin forklaring beskyldte hun PST for lekkasjer til pressen. Men under utspørringen til aktor, statsadvokat Marit Formo, kom det frem at Bertheussen selv hadde drevet omfattende lekkasjer til pressen.

Bilder Bertheussen satt på etter tagging av ordet "rasist" på huset og bilen og hakekors på bilen, ble publisert i NRK. VG og det høyreorienterte nettstedet rights.no fikk også informasjon om ulike trusselhendelser som skjedde

- Jeg husker ikke, svarte Bertheussen en rekke ganger på den knusende dokumentasjonen som kom frem.

Det kom også frem at en konkret person i First House, kommunikasjonsselskapet Wara hadde jobbet i, ble brukt til å lekke informasjon til pressen.

I tilfellene hvor det uomtvistelig var Bertheussen som stod bak lekkasjer, dokumentert med SMS- og Messenger-meldinger, slo hun fast at det ikke gjorde så mye at informasjon om hærverk, pulver i posten og tagging ble kjent.

- Det ville jo komme ut før eller siden uansett, sa hun flere ganger.

Både statsadvokat Formo og Fredrik G. Ranke ville vite om Bertheussen gjorde noen tanker om at det ble lekket informasjon fra en alvorlig sak i initialfasen av en politietterforskning.

- Jeg reflekterte noe over det. Jeg tror ikke det hadde gjort noen stor forskjell, sa Bertheussen.

Ranke lurte også på hvorfor Bertheussen reagerte hvorfor de trusselepisodene ikke hadde gått særlig inn på henne.

- Det er fordi de (antatte gjerningspersoner, red. anm.) har gått etter oss som personer. Det har bare vært materielle ting, svarte Wara-samboeren.

Påtalemyndigheten ønsker at Wara skal forklare seg når han vitner i retten, men dette er ikke noe har trenger å gjøre.

Nettavisen omtalte forrige helg noen av bevisene Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

I perioden fra 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble Wara utsatt for flere ubehagelige episoder som tagging av ordet «rasist» på husveggen og bilen, brann i bilen og søppelspannet og å ha mottatt trusselbrev (se egen faktaboks under med tidslinjen for alle hendelsene).

Aktor: Teaterstykke motiv for handlingene

Noe av bakgrunnen for alle truslene mot Wara er teaterforestillingen «Ways of Seeing», mener PST. Høsten 2018 ble opptak av boligen til Wara vist fra scenen under et teaterstykke. Boligen til ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde ble også vist.

- Vi mener tiltalte prøvde å få hendelsene mot Wara til å se ut som at det var personer bak Ways of Seeing, eller personer som sympatiserte med dem, som stod bak handlingene, sa Formo i det innledende foredraget tirsdag.

Ways of Seeing hadde premiere 21. november 2018 og gikk flere ganger på Black Box teater i Oslo. Siste oppsetning var 30. november samme år. Deltakerne i teaterstykket skriver på hjemmesidene at formålet med teaterstykket har vært å kartlegge nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn og skape debatt.

- I stykket ble husene til flere personer, heriblant politikere, vist. Etter påtalemyndighetens oppfatning mener vi at teaterstykket, og enkelte hendelser i etterkant, var motivet til å utføre de handlingene som er i tiltalen, sa Formo.

Hun trakk også frem at Bertheussen og en venninnen var på en av forestillingene lørdag 24. november 2018. Hun og en venninnen filmet deler av forestillingen med mobiltelefoner.

- Det oppstod en situasjon der tiltalte og venninnen gikk underveis, sa Formo.

Wara avviste i sin tid spekulasjoner om at truslene måtte ses i sammenheng med teaterstykket.

Før jul 2018 anmeldte Bertheussen flere av personene i teaterforestillingen. Saken ble senere henlagt.