I fjor høst omtalte Nettavisen nyheten om at PST ville tiltalt samboer til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld.

Saken har nå gått helt til topps, og er endelig avgjort av Riksadvokaten.

Kilder opplyser til Nettavisen at det er besluttet å ta ut tiltale mot Bertheussen etter den strenge paragraf 115 i straffeloven som omhandler bruk av makt eller trusler mot høyeste statsorganer, eller personer som er medlem av disse, når de hindres eller påvirkes i sin virksomhet.

Klokken 12.30 kom bekreftelsen på at Bertheussen er tiltalt. I pressemeldingen kommer det også frem at tiltalen i tillegg gjelder trusler, å ha diktet opp straffbare forhold, og Bertheussen er også tiltalt for overtredelse av brann- og eksplosjonvernsloven.

Øvre strafferamme for "angrep på demokratiet" er ti års fengsel.

Medlemmer av regjeringen og Stortinget inngår i straffelovens paragraf 115.

- Vi er kjent med at det skulle komme en avgjørelse i dag, men vi har ikke hørt noe ennå, sa forsvarsadvokat John Christian Elden til Nettavisen torsdag formiddag.

Til NTB sier statsadvokat Marit Formo følgende:

- Dette hadde ikke skjedd hvis ikke Wara var justisminister. Det er ingen tvil om at handlingene henger sammen med de rollene disse personene hadde i regjering og Storting.

Flere tiltalepunkter

Nettavisen får videre opplyst at dette går på angrep og/eller trusler mot tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann, stortingspolitiker for Frp Christian Tybring-Gjedde.

Kilder oppgir også til Nettavisen at det er tatt ut tiltalt for en rekke andre forhold (se mistankegrunnlaget under).

Like etter klokken 12.00 uttaler Elden seg om tiltalen.

- Det er ikke noe nytt i saken. Det er en sammensetning av indisier. Hun bestrider at det er hun som har gjort det, og vi mener tiltalen er for dårlig fundert. Men hun ser frem til at saken skal opp i retten og at bevisene blir lagt frem, slik at allmenheten kan vurdere dette, sier Elden til NRK.

Senere på ettermiddagen ga han fellesintervju til pressen:

- Min klient reagerer på at det er tatt ut tiltale. Samtidig var hun forberedt på det i og med at hun reagerer på at PST har etterforsket dette svært skjevt så langt. Hun er ikke overbegeistret for den kontakten i og med at de ikke har tatt hennes forklaringer på alvor, sier Elden.

- Hun mener PST ikke har etterforsket saken mot de som er gjerningspersonene i denne saken, men at de har rettet fokus mot henne, og at de har gjort det på et tidlig tidspunkt. De har derfor gått glipp av viktige momenter etterforskningen.

Stjerneadvokaten sier også at hans klient ikke har det bra, og at Bertheussen har en formening om hvem som har begått de straffbare forholdene. Det siste ønsker han ikke å kommentere.

- Hun har sagt at hun ser frem til å komme i retten og kjempe mot denne tiltalen. Statsadvokaten i saken har uttalt at de ikke har hatt etterforskning rettet mot andre, det sier egentlig alt.

Statsadvokat Marit Formo sier til Nettavisen at Eldens påstander ikke er riktige.

- Det har ikke vært andre personer som har hatt status som mistenkt eller siktet i saken. Men etterforskningen fra perioden desember 2018 til begynnelsen av 2019, som var omfattende, dreide seg utelukkende om etterforskning mot andre gjerningspersoner, sier Formo.

- Etter at Bertheussen fikk status som mistenkt har PST gjort flere undersøkelser opp mot andre mulige gjerningspersoner.

Les også: Bertheussen langer ut mot PST

Statsråd mottok trusselbrev

PST har blant annet mistenkte Bertheussen for å ha tent på en bil natt til 10. mars 2019. Politiet rykket ut, og brannen ble raskt slukket.

Eieren av bilen var Bertheussens egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Bilen stod parkert ved parets hjem. Bertheussen ble også siktet for å ha diktet opp et straffbart forhold i forbindelse med den påtente bilen.

Hendelsen føyde seg i rekken av handlinger som var begått mot den tidligere justisministeren.

  • Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til Wara. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.
  • 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.
  • 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Det skal også ha blitt funnet spor av brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.
  • 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

I slutten av mars omtalte også Nettavisen nyheten om at sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) og hennes ektemann, den fremtredende stortingspolitikeren Christian Tybring-Gjedde (Frp), skal ha mottatt et trusselbrev sendt til boligen deres.

- Dette med trusselbrev inngår i det hun er mistenkt for, det er flere trusselbrev i den porteføljen, sa politiadvokat i PST Thomas Blom til Nettavisen.

14. mars i fjor ble Laila Anita Bertheussen pågrepet og siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Hun er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara som tidligere kort tid etter pågripelsen måtte trekke seg på grunn av saken.