*Nettavisen* Nyheter.

Laila Bertheussen langer ut mot PST på Facebook

 

PST har innstilt på å tiltale Laila Bertheussen for en rekke forhold.  Foto: Privat (Facebook)

- Jeg vet fortsatt ikke hvordan dette ender. Men det er viktig at noe av min historie kommer frem, skriver Laila Bertheussen i et Facebook-innlegg torsdag formiddag.

03.10.19 18:08

«Dette er historien jeg aldri ønsket å skrive. Jeg er blitt dratt inn i dette hylende og baklengs mens PST forsyner media med «godbiter» fra min havarerte ungdomstid. Jeg føler meg sjanseløs.»

Slik innleder Bertheussen et innlegg på Facebook, hvor også pressen får kritikk.

Referansen til den havarerte ungdomstiden er en artikkel i Filter Nyheter, som Nettavisen og flere medier gjenga, hvor det kom frem at hun tidligere er straffedømt tre ganger.

Tilbakeviser Bertheussen-påstander

Statsadvokat Marit Formo har fortalt til Nettavisen at Bertheussens påstander om at PST har lekket dommer om henne til media ikke stemmer.

- Det er ikke ofte vi går ut på denne måten, men denne gangen var det behov for å gi denne oppklaringen, har Formo tidligere uttalt til Nettavisen.

I slutten av september omtalte Nettavisen, og flere medier, at PST vil tiltale Bertheussen for en rekke straffbare forhold. PSTs innstilling ble sendt til statsadvokaten. Den skal så sendes saken videre til Riksadvokaten for endelig avgjørelse. Riksadvokaten er det øverste påtaleorganet i Norge.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle forholdene.

Etter det Nettavisen får opplyst blir innstillingen fra statsadvokaten sendt til siste ledd fredag.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara trakk seg som statsråd i slutten av mars (arkivfoto). Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Er dette en spøk?

«Det har kommet mange forespørsler om intervju men jeg håper dere forstår at det blir for vanskelig. De ønsker bilder av meg. De har ingen fordi jeg aldri har stilt opp på noen. Jeg har aldri ønsket meg noen plass i søkelyset til hverken den ene eller den andre. Nå har media i månedsvis tært på det ene bildet de har brukt uten samtykke og uten å gjøre opp for seg. Det lille som er igjen av mitt privatliv må beskyttes, så de får ikke nye bilder meg», skriver Bertheussen.

Annett Aamodt i PST skriver i en SMS til Nettavisen at de ikke ønsker å kommentere saken.

- Dette er hennes egne erfaringer og opplevelser. De taler for seg selv. Hun har kloke refleksjoner, skriver forsvarer for Bertheussen, John Christian Elden, til Nettavisen i en melding.

Elden er kjent med innlegget til Bertheussen. Han har tidligere uttalt i harde ordelag at PST-saken mot hans klient er bygget på indisier.

14. mars i år ble Bertheussen pågrepet og siktet av PST. Hun er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara som tidligere i år måtte trekke seg på grunn av saken. Politiet mistenkte Bertheussen blant annet for å ha tent på en bil natt til 10. mars. Politiet rykket ut, og brannen ble raskt slukket.

Bilen stod parkert ved parets hjem. Bertheussen ble også siktet for å ha diktet opp et straffbart forhold i forbindelse med den påtente bilen.

Bilen tilhørte Wara, og i mars ble Bertheussen siktet for å ha diktet opp et straffbart forhold i forbindelse med at bilen ble påtent.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Ordet «Rasist» ble tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara 6. desember. PST mener det er Waras samboer Bertheussen som står bak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (NTB scanpix)

«14. mars‬ ringer det på døren og jeg åpner med et smil «hei dere er tidlige sier jeg» til de tre sivilkledde som står på trappa. Vi hadde avtale ‪kl 18.30‬ for enda en samtale om sikkerhetstiltak, noe vi var vant med etter alt klusset som var rundt sikkerhetsopplegget. De ber om å få komme inn noe jeg fortsatt smilende sier selvsagt til og slipper dem inn i et hjem som har vært nedrent av div eksperter på sikkerhet i snart et år.

Den ene sier at jeg er siktet etter paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Jeg ser meg rundt, er dette en spøk?» skriver hun videre.

«Jeg blir forespurt om jeg ønsker advokat - noe jeg takker nei til og sier jeg ikke har gjort noe så det trenger jeg ikke, la oss bare bli ferdig sånn at jeg kan dra hjem. Jeg avhøres i time etter time stående i et lite rom med to etterforskere mens jeg blir filmet av to videokameraer og med flere etterforskere i tilstøtende rom som følger med. Jeg svarer på alt så godt jeg kan. Dette må jo snart være over tenker jeg.

Så slippes dagens andre bombe. De forteller at de har holdt pressekonferanse angående siktelsen av meg.»

Klikk på bildet for å forstørre.  

Politiet rykket ut og etterforsket en mulig brannstiftelse ved huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i januar. En søppelkasse på stedet smeltet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Flere hendelser mot Wara-bolig

Hendelsen med bilbrannen føyde seg i rekken av handlinger som var begått mot den tidligere justisministeren.

  • Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til Wara. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.
  • 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.
  • 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Det skal også ha blitt funnet spor av brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.
  • 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

PST har innstilt på at Bertheussen skal tiltales for alle de straffbare forholdene.

I slutten av mars omtalte også Nettavisen nyheten om at sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) og hennes ektemann, den fremtredende stortingspolitikeren Christian Tybring-Gjedde (Frp), skal ha mottatt et trusselbrev sendt til boligen deres.

Nettavisen er kjent med at PST også vil tiltale Bertheussen for dette forholdet.

- Dette med trusselbrev inngår i det hun er mistenkt for, det er flere trusselbrev i den porteføljen, sa politiadvokat i PST Thomas Blom til Nettavisen tidligere i år.

Nettavisen er kjent med at PSTs innstilling på tiltale blant annet gjelder brudd på straffelovens paragraf 115 som har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

Denne loven omhandler bruk av makt eller trusler mot høyeste statsorganer, eller personer som er medlem av disse, når de hindres eller påvirkes i sin virksomhet. Medlemmer av regjeringen og Stortinget inngår i loven.

Bertheussen har vært siktet eller mistenkt for til sammen åtte straffbare forhold som skal ha skjedd i tidsrommet 6. desember til 10. mars.

Da det ble tatt ut siktelse mot Bertheussen tidligere i år, var hun bare siktet for forholdet knyttet til bilbrannen. Men daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det var «naturlig å se sakene i sammenheng».

Klikk på bildet for å forstørre.  

Politiet ransaket og har sperret av boligen til justisminister Tor Mikkel Wara på Røa i Oslo. Waras hus skimtes så vidt t.h på bildet. Laila Anita Bertheussen ble siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Hun ble pågrepet av PST 14. mars.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Samme kveld som Bertheussen ble pågrepet av PST bestemte hun seg for å få bistand fra advokat. Det var da Elden ble koblet på. Samme dag ble også daværende justisminister Tor Mikkel Wara innvilget to ukers permisjon. 28. mars trakk han seg som justisminister på grunn av siktelsen mot hans egen samboer.

«De spør igjen om jeg vil ha advokat. Jeg takker atter nei jeg har ikke gjort noe og jeg orket ikke å starte alt på nytt med advokat. For en idiot jeg var. Så jeg fortsetter å svare på alt de spør om. Den kvelden fikk jeg Elden som advokat, han får høre opptaket og uttaler «hun snakker som en Nord-Norsk foss», skriver Bertheussen på Facebook.

«Jeg vet fortsatt ikke hvordan dette ender. Men det er viktig at noe av min historie kommer frem. Det handler om politiets lekkasjer og det handler om min fortid. Lørdag 21. september fikk jeg forespørsel fra pressen angående innstillingen som skulle oversendes fra politiet mandag 23.september og at journalisten visste innholdet og ba om en kommentar. Jeg og advokat har fortsatt ikke fått innstillingen. Den er nemlig hemmelig. Men pressen visste altså om den før den ble sendt og før oss!»

- PST hadde bestemt seg

Bertheussen påstår også at politiets lekkasjer har ødelagt for etterforskningen. Hun skriver også at alvoret i saken etter hvert gikk opp for henne.

« (...) jeg skjønner gradvis at de (PST) ikke er interessert i bevis eller opplysninger som utelukker meg som gjerningsperson. Etter at huset ble frigitt sender jeg bilde etter bilde med ting jeg mente de hadde oversett.»

Bertheussen påstår også at politiadvokat i PST, Thomas Blom, hadde bestemt seg for at hun var skyldig.

Nettavisen har tatt opp denne påstanden spesifikk med sikkerhetstjenesten, men de vil ikke gi noen kommentarer i saken.

I Facebook-innlegget kommer det også frem at Bertheussen aldri fortalte detaljert om sin fortid til Wara.

«Dette var og er så skambelagt at jeg ikke har kunnet snakke om det. Da jeg og TM (Tor Mikkel Wara, red. anm.) møttes i 94 sa jeg at det var ting i min fortid jeg var for skamfull til å snakke om. Han respekterte det og spurte aldri.»

«Det føles i dag som om det hadde vært enklere om jeg «bare» hadde vært utagerende, narkoman eller prostituert og kommet meg ut av det - enn dette som jeg fortsatt over 30 år etter føler meg skamfull for.»

«Gårsdagen definerer deg ikke. Du kan gjøre opp for deg og gå videre. PSTs ansatte får leve med sine valg om å lekke 30-35 år gamle saker til pressen. Jeg bare håper dette valget ikke tar motet fra alle der ute som trodde de hadde gjort opp for seg og gått videre i livet.»

Klikk på bildet for å forstørre.  

Tor Mikkel Wara går av som justisminister i slutten av mars. Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Bertheussen skriver videre at hun var et barn som kanskje burde fått hjelp, og ikke bare straff.

I en av dommene Nettavisen har fått tilgang til går det frem at retten tok hensyn til Bertheussen, og dømte henne til betinget fengselsstraff i et tilfelle der det normalt ville blitt ubetinget fengsel. Dette spesielt siden hun var dømt to ganger tidligere.

Dette omtales i en dom fra Oslo byrett i oktober 1989 da Bertheussen var 24 år, der hun var anklaget for en rekke tilfeller av vinningskriminalitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.